Soczysta polędwiczka z sosem czosnkowo-miętowym

0 (0 ocen)

Polędwiczka wieprzowa jest jednym z prostszych mięs w przygotowaniu. Jednak należy pamiętać aby nie przetrzymać mięsa na patelni czy w piekarniku bo szybko może zamienić się w podeszwę. Do kotlecików świetnie pasuje sos jogurtowy ze świeżą miętą.

Składniki:

  • 400 gram polędwiczki wieprzowej
    kilka gałązek rozmarynu
    łyżka oliwy
    ząbek czosnku
    sól morska
    pieprz
    szczypta chili
    SOS:
    łyżeczka majonezu
    pół ząbka czosnku
    kilka liści mięty
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Soczysta polędwiczka z sosem czosnkowo-miętowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mięsa odcinamy błony i tłuszczyk. Kroimy na 2 cm kawałki i rozpłaszczamy dłonią. W misce mięso nacieramy przyprawami, rozgniecionym czosnkiem i rozmarynem. Wkładamy na godzinę do lodówki.
  • 2. Rozgrzewamy patelnię (ja smażę na grillowej), smarujemy każdy kawałek mięsa oliwą i smażymy po kilka minut z każdej strony.
  • 3. Miętę kroimy drobno.Składniki sosu mieszamy i podajemy z mięsem. Danie przygotowałam z gotowanymi na parze warzywami.

Porady

Polecam aby w trakcie smażenia próbować czy mięso jest gotowe a unikniemy jego przesuszenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować