Soczysta polędwiczka wieprzowa z czosnkiem

3.25 (4 ocen)

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Polędwiczka wieprzowa gości u nas od święta, najczęściej robię z niej małe kotleciki i podaje z sosem pieczarkowym, kotleciki z polędwiczki są przepyszne. Dziś podałam ją natartą przyprawami podsmażoną na patelni z odrobiną oleju, posmarowaną masełkiem czosnkowo-ziołowym i tak przygotowaną zawinęłam w folię aluminiową i wrzuciłam do piekarnika. Wyszła niezwykle soczysta i aromatyczna będę wracać do tego przepisu. Danie bardzo proste do zrobienia, a jak smakuje… Delikatna i soczysta polędwiczka wieprzowa z czosnkiem to propozycja na obiad lub kolacje ale też świetnie sprawdzi się na odświętny obiad.

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Potrzebne składniki


    1 szt. większej polędwiczki wieprzowej - lub dwie mniejsze
    ½ łyżeczki soli
    ¼ łyżeczki słodkiej papryki
    ¼ łyżeczki kolendry
    ½ łyżeczki suszonego czosnku
    ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
    1 łyżka oleju do posmarowania polędwiczki

    Masło czosnkowo – ziołowe

    1 łyżka masła
    1 ząbek czosnku
    ½ łyżeczki ziół prowansalskich

    Dodatkowo

    2 łyżki oleju do podsmażenia polędwiczki
Wystaw ocenę:

3.25 (4 ocen)

Soczysta polędwiczka wieprzowa z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę umyj i osusz ręcznikiem papierowym, usuń błony i ścięgna jeśli takie są.
    W małej miseczce wymieszaj przyprawy, czyli sól, paprykę, kolendrę, suszony czosnek i mielony czarny pieprz.
    Posyp i natrzyj polędwiczkę przyprawami oraz łyżką oleju. Tak przygotowaną polędwiczkę możesz marynować chwilę lub całą noc, w zależności od tego ile masz czasu. U mnie marynowała się krótko.
    Na patelni rozgrzej olej, obsmaż polędwiczkę z każdej strony na rumiano.
    W zależności od wielkości kawałka powinno to potrwać od 3 do 5 min.
    Obsmażoną polędwiczkę przełóż do keksówki wyłożonej folią aluminiową.
    W małej miseczce wymieszaj miękkie masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi.
    Posmaruj masełkiem polędwiczkę, zamknij szczelnie w foli aluminiowej i wstaw do nagrzanego piekarnika na 200 °C i piecz 20-25 min. w zależności od wielkości polędwiczki.
    Po upieczeniu odstaw na 5-10 min. żeby polędwiczka odpoczęła przed krojeniem.
    Podawać z ulubionymi dodatkami.

Porady

Upieczona polędwiczka powinna mieć temperaturę w środku 65 stopni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Polędwica wieprzowa Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować