Soczysta pierś z kurczaka z mozarellą i pesto w towarzystwie pieczonych w ziołach warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, funkcja grzania góra/dół. Ziemniaki i marchewkę bardzo dokładnie myjemy (można obrać – ja nie obierałam), kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do miski. Do warzyw dodajemy: 3 łyżki oliwy i przyprawy. Dokładnie mieszamy warzywa z przyprawami, tak aby były one dokładnie nimi pokryte. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej ziemniaki i marchewkę – zostawiając kawałek miejsca na piersi z kurczaka. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Piersi z kurczaka macerujemy 2 łyżkami oliwy z oliwek i niewielką ilością ulubionej przyprawy do drobiu. Suchą patelnię rozgrzewamy i smażymy kurczaka z każdej strony by zamknąć strukturę mięsa. Z folii aluminiowej (możemy wykorzystać foremki aluminiowe tzw. keksówki/do pasztetu) formujemy rynienkę, przekładamy do niej kurczaka i zalewamy bulionem lub wodą. Po 20 minutach pieczenia warzyw, otwieramy piekarnik i dokładamy na blachę nasze piersi z kurczaka w aluminiowej rynience/foremce. Pieczemy wszystko razem kolejne 20 minut. Około 5 minut przed końcem pieczenia, układamy na piersiach z kurczaka mozzarellę, aby się ładnie rozpuściła. Obiad gotowy! Pierś z kurczaka podajemy w towarzystwie pietruszkowo-bazyliowego pesto.
Komentarze