Soczysta pieczeń schabowa z koprem włoskim

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Idealna, soczysta pieczeń o lekko anyżowym smaku.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg schabu
    2 łyżki nasion kopru włoskiego
    sól morska gruboziarnista (1 łyżka)
    3 łyżki oleju
    500 g kopru włoskiego
    świeży rozmaryn
    500 ml białego wytrawnego wina
    Dodatkowo:
    sznurek spożywczy
    papier do pieczenia

Soczysta pieczeń schabowa z koprem włoskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Soczysta pieczeń schabowa z koprem włoskim 1. Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.

    W moździerzu tłuczemy nasiona kopru, świeży rozmaryn, sól. Mieszamy z olejem i nacieramy schab. Obwiązujemy sznurkiem.
  • Soczysta pieczeń schabowa z koprem włoskim 2. Na rozgrzanej patelni obsmażamy mięso na rumiano z każdej strony, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pokrojony w paski koper włoski, kilka gałązek rozmarynu, zalewamy winem. Papier do pieczenia moczymy w wodzie, Przykrywamy naczynie.

    Całość zapiekamy 30-35 min w piekarniku rozgrzanym do 190°C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy