Soczewicowy garnek - danie z soczewicą i kiełbasą

0 (0 ocen)

To bardzo sycące, a zarazem lekkie dania, a przy tym zdrowe. Możemy podać je z pieczywem lub zjeść samo. Do jego przygotowania możemy wykorzystać mięso czy wędlinę, które zalega nam w lodówce.

Składniki:

  • • 300g zielonej soczewicy (około półtorej szklanki),
    • 1 pietruszka,
    • 2 marchewki,
    • 1 cebula biała,
    • 3 ząbki czosnku,
    • 2 cebule czerwone,
    • 250g kiełbasy i boczku (masa łączna),
    • 4,5 szklanki bulionu,
    • Olej do smażenia,
    • 1/2 łyżeczki tymianku,
    • 1 liść laurowy,
    • 3 ziela angielskie,
    • 1 łyżeczka musztardy,
    • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
    • Szczypta ostrej papryki,
    • Sól,
    • Pieprz,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Soczewicowy garnek - danie z soczewicą i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Soczewicowy garnek 1. Soczewicę gotujemy na półtwardo. Marchewkę i pietruszkę po obraniu kroimy w talarki, białą cebulę w kostkę, a czerwoną w plasterki.
  • Soczewicowy garnek 2. Kiełbasę kroimy w półtalar ki, a boczek w kostkę.
  • Soczewicowy garnek 3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy białą cebulę i kiełbasę z boczkiem. Wędlinę podsmażamy, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek.
  • Soczewicowy garnek 4. Gotową wędlinę przekładamy do większego garnka. Dodajemy pokrojone warzywa, liść laurowy, ziele angielskie oraz soczewicę. Zalewamy całość 3 szklankami bulionu i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut.
  • Soczewicowy garnek 5. W między czasie garnek uzupełniamy bulionem. Nie wlewamy od razu całego bulionu, a tylko tyle, by warzywa były zakryte. Warzywa mają się dusić, a nie gotować. Pod koniec danie doprawić musztardą, słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem.
    Życzę smacznego

Porady

1) Do przygotowania soczewicowego garnka możemy użyć resztek mięsa (duszonego czy pieczonego) czy wędlin np. mięsa drobiowego, schabu, pozostałej z obiadu wołowiny, wędzonej szynki. 2) Nie musimy gotować soczewicy wcześniej, możemy włożyć ją do garnka chwilkę wcześniej, a dopiero po chwili dołożyć warzywa. Wszystko zależy od czasu gotowania soczewicy podanym na opakowaniu. 3) Aby wzbogacić smak potrawy część bulionu możemy zastąpić jasnym piwem – 1 lub 2 szklankami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa Soczewica Włoszczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować