Soczewica ze szpinakiem i mleczkiem kokosowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Jednogarnkowe danie z użyciem soczewicy, szpinaku i mleczka kokosowego doprawione aromatycznymi przyprawami. Pyszne, sycące na długo, które można przygotować w krótkim czasie.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • szklanka czerwonej soczewicy
    2 szklanki wody
    łyżka masła klarowanego lub olej
    sól i pieprz do smaku
    łyżeczka kminu mielonego
    łyżeczka mąki z gorczycy ( lub zmielona gorczyca)
    cebula
    kawałek imbiru
    3 ząbki czosnku
    3 pomidory lub puszka krojonych pomidorów
    pół łyżeczki kurkumy
    szczypta chili
    2 garście szpinaku ( użyłam 2 mrożone kostki)
    200 ml mleczka kokosowego
    świeża kolendra
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Soczewica ze szpinakiem i mleczkiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrój w kostkę cebulę i zeszklij na maśle lub oleju zeszklij, dodaj posiekany czosnek oraz przyprawy. Kiedy się zeszklą dodaj wypłukaną soczewicę, zalej dwoma szklankami wody. Zacznij gotować. Po ok. 10 minutach dodaj posiekane pomidory lub pomidory z puszki oraz wlej mleczko kokosowe. Po kolejnych 10 minutach, kiedy soczewica będzie miękka dodaj szpinak, zamieszaj, pogotuj kilka chwil. Wyłóż danie na talerz posyp natką kolendry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica Soczewica czerwona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować