Jednogarnkowe danie z użyciem soczewicy, szpinaku i mleczka kokosowego doprawione aromatycznymi przyprawami. Pyszne, sycące na długo, które można przygotować w krótkim czasie.
30 min
Dla 4 osób
Składniki:
szklanka czerwonej soczewicy
2 szklanki wody
łyżka masła klarowanego lub olej
sól i pieprz do smaku
łyżeczka kminu mielonego
łyżeczka mąki z gorczycy ( lub zmielona gorczyca)
cebula
kawałek imbiru
3 ząbki czosnku
3 pomidory lub puszka krojonych pomidorów
pół łyżeczki kurkumy
szczypta chili
2 garście szpinaku ( użyłam 2 mrożone kostki)
200 ml mleczka kokosowego
świeża kolendra
Soczewica ze szpinakiem i mleczkiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrój w kostkę cebulę i zeszklij na maśle lub oleju zeszklij, dodaj posiekany czosnek oraz przyprawy. Kiedy się zeszklą dodaj wypłukaną soczewicę, zalej dwoma szklankami wody. Zacznij gotować. Po ok. 10 minutach dodaj posiekane pomidory lub pomidory z puszki oraz wlej mleczko kokosowe. Po kolejnych 10 minutach, kiedy soczewica będzie miękka dodaj szpinak, zamieszaj, pogotuj kilka chwil. Wyłóż danie na talerz posyp natką kolendry.
Komentarze