Soczewica z warzywami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem mamą Agatki, która właśnie skończyła roczek i chętnie poznaje nowe smaki. Oboje z mężem dzielnie jej w tym sekundujemy.

Składniki:

  • ● średnia cukinia
    ● 1/2 dużego pora
    ● duża marchewka
    ● średnia cebula
    ● szkl. soczewicy
    ● ok. 10 dag startego żółtego sera
    ● olej
    ● przyprawy: papryczka w kostce, przyprawa uniwersalna, sól, pieprz

Soczewica z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę płuczemy, zalewamy
    1,5 szkl. wrzątku, wsypujemy
    odrobinę przyprawy uniwersalnej i gotujemy
    ok. pół godziny, aż
    woda wyparuje. Cukinię, pora,
    cebulę i marchewkę kroimy
    w plasterki.
  • 2. Marchewkę smażymy na
    oleju, dodajemy pozostałe
    warzywa, 3-4 łyżki wody, pół
    kostki papryczki, sól, pieprz
    i odrobinę oleju. Dusimy pod
    przykryciem ok. 5 minut.
  • 3. Soczewicę mieszamy z warzywami,
    wsypujemy do naczynia
    żaroodpornego, posypujemy
    serem i zapiekamy
    20 minut w temp. 200 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2009

Komentarze

Podobne przepisy