Soczewica z ryżem i papryką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Doskonałe połączenie smaku dla wszystkich lubiących zdrowe jedzenie

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na dwie porcje:
    4 łyżki brązowego ryżu
    6 łyżek czerwonej soczewicy
    1/3 czerwonej papryki
    mała cebula
    oliwa z oliwek
    natka pietruszki
    szczypta soli
    świeżo mielony pieprz
    ziele angielskie
    2 szklanki wody

Soczewica z ryżem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połowę cebuli siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor na oliwie. Następnie dodajemy soczewicę i ryż i dusimy wszystko razem pod przykryciem ok. 5 min. W międzyczasie w garnku gotujemy wodę. Do wrzącej wody przekładamy zawartość patelni, dodajemy sól, pieprz i ziele angielskie. Zmniejszamy ogień i pod przykryciem gotujemy przez mniej więcej 1h.
    Drugą połowę cebuli kroimy w sporych rozmiarów kostkę, podobnie jak paprykę - następnie podsmażamy na patelni i pod koniec gotowania dodajemy do soczewicy. Wszystko razem dusimy jeszcze przez 2-3 min.
    Po wyłożeniu porcji na talerz, posypujemy danie pokrojoną natką pietruszki.

Porady

1. W czasie gotowania może zajść konieczność dolania wody. 2. Pod koniec gotowania należy częściej mieszać zawartość garnka, aby uniknąć przypalenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy