Doskonałe połączenie smaku dla wszystkich lubiących zdrowe jedzenie
1 godz. 30 min
Składniki:
Na dwie porcje:
4 łyżki brązowego ryżu
6 łyżek czerwonej soczewicy
1/3 czerwonej papryki
mała cebula
oliwa z oliwek
natka pietruszki
szczypta soli
świeżo mielony pieprz
ziele angielskie
2 szklanki wody
Soczewica z ryżem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połowę cebuli siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor na oliwie. Następnie dodajemy soczewicę i ryż i dusimy wszystko razem pod przykryciem ok. 5 min. W międzyczasie w garnku gotujemy wodę. Do wrzącej wody przekładamy zawartość patelni, dodajemy sól, pieprz i ziele angielskie. Zmniejszamy ogień i pod przykryciem gotujemy przez mniej więcej 1h.
Drugą połowę cebuli kroimy w sporych rozmiarów kostkę, podobnie jak paprykę - następnie podsmażamy na patelni i pod koniec gotowania dodajemy do soczewicy. Wszystko razem dusimy jeszcze przez 2-3 min.
Po wyłożeniu porcji na talerz, posypujemy danie pokrojoną natką pietruszki.
Porady
1. W czasie gotowania może zajść konieczność dolania wody.
2. Pod koniec gotowania należy częściej mieszać zawartość garnka, aby uniknąć przypalenia.
Komentarze