Soczewica z kurkami

4.5 (147 ocen)

  • 40 min

Zazwyczaj robię tę potrawę z pieczarkami, ale korzystając z sezonu na kurki, postanowiłam użyć właśnie ich jako zamiennika. Potrawa jest dietetyczna i spokojnie mogą ją jeść osoby dbające o linię i zdrowie.

  • 40 min

Składniki:

  • 200g zielonej soczewicy
    300g kurek
    1 duża cebula
    ząbek czosnku
    sól, pieprz czarny, ziołowy, zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Soczewica z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę płuczemy i namaczamy, gotujemy aż zmięknie.
  • 2. Kurki czyścimy, płuczemy, kroimy w miarę potrzeby i podsmażamy. Gdy odparuje woda dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Doprawiamy solą i przyprawami. Smażymy do zeszklenia się cebuli (lub podsmażamy bardziej - według uznania).
  • 3. Soczewicę odcedzamy i solimy. Do garnka z soczewicą dodajemy podsmażone kurki (bez oleju) i mieszamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować