Soczewica z kalafiorem

0 (0 ocen)

Smaczne, syte i zdrowe danie pachnące bazylią.

Składniki:

  • 5 łyżek czerwonej soczewicy
    kawałek kalafiora
    2 marchewki
    natka pietruszki
    pół łyżeczki suszonej bazylii
    trochę świeżej bazylii do dekoracji
    ćwierć łyżeczki kminu rzymskiego
    ćwierć łyżeczki kurkumy
    4 ziarna ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    2lyzki nasion dyni
    gruboziarnista sól i kilka ziaren pieprzy do smaku

Soczewica z kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować szlankę wody. Wrzucić obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę. Chwilę gotować. Dodać przyprawy, całość przemieszać i gotować około minutę. Następnie dodać soczewicę oraz natkę pietruszki. Chwilę pogotować. Dolać około 1/2 szklanki gorącej wody oraz umyty i rozdrobniony kalafior i nasiona dyni. Gotować ok 20 minut ( do momentu gdy soczewica będzie miękka).
    Podawać posypane świeża bazylią ( lub pietruszką). Smaczngo:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy