Soczewica z kabanosami

0 (0 ocen)

Soczewica z kabanosami w mocno pomidorowym sosie, smaczne, konkretne danie

Składniki:

  • 17 dag podsuszonych kabanosów wieprzowych
    1 marchewka (10 dag)
    1 puszka 400 g pomidorów konserwowych w pomidorowym soku
    1 puszka 425 ml soczewicy konserwowej
    łyżka masła
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki pomidorów suszonych w płatkach
    łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    sól
    cukier
    pieprz
    kminek mielony

Soczewica z kabanosami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowane składniki 1. Kabanosy pokroiłam ukośnie w grubsze plasterki.
    Marchewkę obrałam, opłukałam i pokroiłam w kostkę.
    Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam w kosteczkę.
  • Cebula i marchewka 2. W rondlu rozgrzałam łyżkę masła, zeszkliłam na nim cebulę i czosnek, dodałam marchew i smażyłam na wolnym ogniu aż marchewka zaczęła mięknąć.
  • Dodałam kabanosy 3. Dołożyłam kabanosy i znów razem przesmażyłam.
  • Dodałam pomidory i przyprawy 4. Dodałam pomidory z puszki razem z zalewą, suszone pomidory i paprykę w proszku, podlałam wodą.
    Dusiłam do momentu, aż marchewka była całkiem miękka, a pomidory się rozgotowały.
  • Dodałam soczewicę 5. Dołożyłam osączoną z zalewy soczewicę, doprawiłam do smaku solą, pieprzem, cukrem i kminkiem.
    Dusiłam razem jeszcze kilka minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy