Soczewica z grzybami i mascarpone

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

W tym roku na świąteczny stół postanowiłam przygotować coś zupełnie nowego. Prosta, postna potrawa czyli czarna soczewica w towarzystwie grzybów i serka mascarpone jest naprawdę przepyszna! Z pewnością zagości u mnie jeszcze nie raz. Może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do dań głównych. Gorąco polecam Wam to połączenie! Życzę Wam wesołych i smacznych Świąt! :)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 300 g czarnej soczewicy
    - 2 duże garści suszonych grzybów
    - 2 cebule cukrowe
    - 200 g serka mascarpone
    - 150 ml wywaru grzybowego
    - garam masala
    - listek laurowy
    - świeżo mielony pieprz
    - sól do smaku
    - 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)
    + 0,5 l bulionu warzywnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Soczewica z grzybami i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namaczania (najlepiej na noc). Na drugi dzień gotujemy je przez około 15 minut w bulionie warzywnym wraz z wodą, w której moczyły się grzyby oraz listkiem laurowym.
  • 2. Soczewicę płuczemy i gotujemy przez około 45 minut (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody). Solimy dopiero pod koniec gotowania.
  • 3. Pokrojone cebule szklimy na oleju, dodajemy ugotowane grzyby i chwilę wszystko przesmażamy.
  • 4. Do odcedzonej soczewicy dodajemy cebulkę z grzybami oraz serek mascarpone wymieszany z wywarem grzybowym. Całość doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i przyprawą garam masala, zagotowujemy i gotowe! Życzę smacznego! :)


    * Dla smaku do dania możemy dodać także łyżkę syropu klonowego.

Porady

Danie świetnie smakuje z dodatkiem pestek dyni i świeżą zieleniną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować