Soczewica i ryż z chorizo

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Uwielbiamy kiełbasę chorizo. Tym razem łączyliśmy ją z soczewicą i ryżem. Wyszedł bardzo udany mariaż, na dodatek pysznie doprawiony kuminem i oregano.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - soczewica: 0.5 szklanki
    - bulion z kurczaka: 4 szklanki
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - oliwa: 1 łyżeczka
    - kiełbasa chorizo pokrojona w plasterki: 12 dekagramów
    - cebula posiekana: 1 sztuka
    - marchew pokrojona w kostkę: 1 sztuka
    - papryczka jalapeno posiekana: 1 sztuka
    - ząbki czosnku posiekane: 2 sztuki
    - słodka papryka w proszku: 1 łyżeczka
    - kumin mielony: 0.5 łyżeczki
    - oregano suszone: 1 łyżeczka
    - ryż: 0.5 szklanki
    - posiekana natka pietruszki: 1 łyżka
    - jajka ugotowane na twardo: 2 sztuki

Soczewica i ryż z chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować soczewicę w bulionie. Doprawić solą i pieprzem. Gotować 15 minut. Przesmażyć chorizo, cebulę i marchewkę. Dodać czosnek, Jalapeno, paprykę, kumin i oregano. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez minutę. Masę cebulową dodać do soczewicy. Dodać ryż i gotować przez 20 minut. Rozlać do talerzy i posypać natką oraz jajkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy