Sobotnia zapiekanka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zapiekania jest pyszna i do tego szybka w wykonaniu. Idealnie smakuje z czerwonym winem.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 op. Makaronu rurki
    1 paczka fasolki zielonej mrożonej
    1 puszka pomidorów
    1 karton przecieru pomidorowego
    ½ puszki kukurydzy
    ½ kg mielonego
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    Ser żółty
    Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, zioła prowansalskie, przyprawa do mielonego

Sobotnia zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron i fasolkę gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  • 2. Mięso z dodatkiem przyprawy do mielonego smażymy razem z posiekaną cebulą i czosnkiem.
  • 3. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy i wykładamy do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego.
    Zapiekamy ok. 40 minut w temp. 180


Porady

Pod koniec pieczenia posypujemy żółtym serem, wtedy się ładnie rozpuści a nie spiecze.

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sobotnia  z ziemniakami