To przepis wywodzący się z kuchni japońskiej. Danie to podajemy na obiad. Mięso ma lekko słodki smak. Podane z ryżem i smażonym jajkiem smakuje wspaniale i niecodziennie.
25 min
Dla 2 osób
Składniki:
o MIĘSO:
o 200g mięsa mielonego wieprzowego,
o 1 łyżka wódki,
o 2 łyżki sosu sojowego,
o 1 łyżka cukru,
o 1 łyżeczka startego imbiru,
o 2 łyżeczki wody,
o 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
o JAJKA:
o 2 jajka,
o 2 łyżka wody,
o Szczypta soli,
o DODATKOWO:
o 200g ryżu białego,
o Olej do smażenia,
1.Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu rozłóż go do 2 miseczek.
2.MIĘSO: W rondlu wymieszaj ze sobą wódkę, sos sojowy, cukier i imbir. Dodaj mięso mielone i wymieszaj. Wstaw mięso na mały ogień i gotuj aż się zetnie.
3.Wówczas mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w wodzie i wlej na gotujące się mięso. Gotuj jeszcze kilka minut aż cała woda z mięsa wyparuje. Mięso jest gotowe. Przełóż je do 2 miseczek rozkładając je na połowie miski.
4.JAJKA: Jajka roztrzep z wodą i szczyptą soli. Usmaż je na „sypką” jajecznicę. Wyłóż je obok mięsa do 2 miseczek.
Komentarze