Soboro gohan

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 25 min
  • Dla 2 osób

To przepis wywodzący się z kuchni japońskiej. Danie to podajemy na obiad. Mięso ma lekko słodki smak. Podane z ryżem i smażonym jajkiem smakuje wspaniale i niecodziennie.

  • 25 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • o MIĘSO:
    o 200g mięsa mielonego wieprzowego,
    o 1 łyżka wódki,
    o 2 łyżki sosu sojowego,
    o 1 łyżka cukru,
    o 1 łyżeczka startego imbiru,
    o 2 łyżeczki wody,
    o 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
    o JAJKA:
    o 2 jajka,
    o 2 łyżka wody,
    o Szczypta soli,
    o DODATKOWO:
    o 200g ryżu białego,
    o Olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Soboro gohan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu rozłóż go do 2 miseczek.
  • 1 2. MIĘSO: W rondlu wymieszaj ze sobą wódkę, sos sojowy, cukier i imbir. Dodaj mięso mielone i wymieszaj. Wstaw mięso na mały ogień i gotuj aż się zetnie.
  • 2 3. Wówczas mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w wodzie i wlej na gotujące się mięso. Gotuj jeszcze kilka minut aż cała woda z mięsa wyparuje. Mięso jest gotowe. Przełóż je do 2 miseczek rozkładając je na połowie miski.
  • 3 4. JAJKA: Jajka roztrzep z wodą i szczyptą soli. Usmaż je na „sypką” jajecznicę. Wyłóż je obok mięsa do 2 miseczek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mięso Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować