Soba ze szparagami na sposób azjatycki (Stir-fry)

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybkie danie z makaronem gryczanym, indykiem i warzywami. Dzięki szybkiej obróbce cieplnej warzywa zachowują chrupkość i kolor.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Makaron gryczany Soba - 200g
    Indyk (filet) - 400g
    Szparagi zielone - 250g
    Kalafior (małe różyczki) - 100g
    Fasola szparagowa - 100g
    Groszek zielony - 100g
    Por - 1/2 szt
    Cebula - 1szt
    Czosnek - 3 ząbki
    Papryka habanero - 1szt
    Papryka ostra szpiczasta - 2szt
    Grzyby Mun suszone - garść
    Sos sojowy - 2 łyżki
    Olej - 1 łyżka
    Przyprawa chińska - 2 łyżeczki
    Kumin - 1 łyżeczka
    Kolendra (w proszku) - 1 łyżeczka
    Sezam do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Soba ze szparagami na sposób azjatycki (stir-fry) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Soba ze szparagami na sposób azjatycki 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 15 minut, potem kroimy w plasterki. Szparagi łamiemy, aby pozbyć się twardej końcówki, resztę kroimy. Warzywa kroimy zgodnie z upodobaniami. Czosnek przeciskamy.

    Na oleju przesmażamy indyka pokrojonego w kostkę. Kiedy będzie już gotowy dodajemy warzywa (bez szparagów), grzyby mun i przyprawy. Warzywa smażymy kilka minut, często mieszając. Na końcu dodajemy szparagi i ugotowany makaron. Smażymy jeszcze 2 minuty.
  • Soba ze szparagami na sposób azjatycki 2. Przed podaniem posypujemy sezamem.

Porady

Stir-fry to technika przygotowania dania, polegająca na smażeniu w woku, ciągle mieszając. Jeśli nie lubicie ostrych dać, zrezygnujcie z habanero.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować