Ciasto Snikers na kruchym spodzie

4.47 (158 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To stary przepis, ale wszyscy uwielbiamy to ciasto :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki, 2/3kostki margaryny, 4 łyżki cukru, 2 jaja, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0.5litra śmietany kremówki 36%, 2 śmietan fix-y, 2 łyżki cukru pudru, puszka kajmaku, 100g orzechów włoskich.
Wystaw ocenę:

4.47 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto snikers na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-218h5b2 1. SPÓD: mąkę, jaja, pokrojoną w paski margarynę, cukier i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy ze sobą na stolnicy. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 0,5 godz. do lodówki. Dwie jednakowe blaszki wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozprowadzamy ciasto na blaszkach (jedną część na jednej blaszce-drugą na drugiej) , tak aby zakryło całe dno blaszki. Widelcem wykonujemy kilka nakłuć, żeby ciasto od spodu miało powietrze. Pieczemy w temperaturze 180C-ok.15minut, tak aby ciasto lekko zbrązowiało. Po upieczeniu czekamy, aż ciasto wystygnie.
    MASA: Ubijamy śmietanę (schłodzoną) wraz z śmietan-fixami i dwiema łyżkami cukru pudru. Kładziemy na spód blaszki. Przykrywamy śmietanę drugim blatem ciasta kruchego. Na wierzch smarujemy karmelem i posypujemy pokrojonymi orzechami. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Smacznego! ;)

Porady

Blaty ciasta kruchego można delikatnie skropić wodą przegotowaną z cytryną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować