Ciasto snikers na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD: mąkę, jaja, pokrojoną w paski margarynę, cukier i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy ze sobą na stolnicy. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 0,5 godz. do lodówki. Dwie jednakowe blaszki wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozprowadzamy ciasto na blaszkach (jedną część na jednej blaszce-drugą na drugiej) , tak aby zakryło całe dno blaszki. Widelcem wykonujemy kilka nakłuć, żeby ciasto od spodu miało powietrze. Pieczemy w temperaturze 180C-ok.15minut, tak aby ciasto lekko zbrązowiało. Po upieczeniu czekamy, aż ciasto wystygnie.
MASA: Ubijamy śmietanę (schłodzoną) wraz z śmietan-fixami i dwiema łyżkami cukru pudru. Kładziemy na spód blaszki. Przykrywamy śmietanę drugim blatem ciasta kruchego. Na wierzch smarujemy karmelem i posypujemy pokrojonymi orzechami. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Smacznego! ;)
Porady
Blaty ciasta kruchego można delikatnie skropić wodą przegotowaną z cytryną.
Komentarze