ŚNIEŻNY PUCH PRZEKŁADANY KAJMAKIEM

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Puszysty biszkopt przekładany delikatną masą i kajmakiem - efektowne ciasto na świąteczny stół.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    Biszkopt o średnicy 22 cm. - 3 blaty

    Składniki kremu:
    350 g śmietany 30%,
    250 g serka mascarpone,
    2 łyżki cukru pudru.

    Nasączenie:
    kawa - 3 łyżeczki rozpuszczone w 120 ml wody (przestudzona).

    Dodatkowo:
    400 g masy kajmakowej,
    śnieżynki i złote perełki do dekoracji.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Śnieżny puch przekładany kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdy blat nasączam kawą.
    Śmietanę ubijam z cukrem pudrem, następnie stopniowo dodaję mascarpone, cały czas mieszając mikserem (na najmniejszych obrotach).
    Pierwszy blat smaruję 1/2 kremu, kolejny masą kajmakową, ostatni blat pozostałym kremem.
    Biszkopt dekoruję złotymi perełkami i śnieżynkami. Chłodzę w lodówce.

Porady

Przepis na biszkopt dla zainteresowanych: Składniki: 3/4 szklanki (o pojemności 250 ml) mąki tortowej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 większych jajek. Przygotowanie: Oddzielam żółtka od białek. Mąki przesiewam przez sito. Białka ubijam na sztywno. Pod koniec ubijania powoli dodaję cukier, następnie stopniowo żółtka. Na koniec dodaję po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia (cały czas mieszam mikserem - na najmniejszych obrotach). Z papieru do pieczenia wycinam kółko średnicy tortownicy i układam na dnie (boków nie wykładam papierem i niczym nie smaruję, ponieważ nie pozwoli to dobrze wyrosnąć biszkoptowi). Wlewam masę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika (170 stopni) i piekę przez 30-40 minut do suchego patyczka. Wyjmuję biszkopt i zrzucam na ziemię z wysokości około 50 cm, aby nie opadł. Następnie z powrotem wkładam do piekarnika i zostawiam do jego ostudzenia (przy uchylonych drzwiczkach). Przed otwarciem tortownicy oddzielam boki biszkoptu nożem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować