Puszysty biszkopt przekładany delikatną masą i kajmakiem - efektowne ciasto na świąteczny stół.
0 (0 ocen)
Porady
Przepis na biszkopt dla zainteresowanych: Składniki: 3/4 szklanki (o pojemności 250 ml) mąki tortowej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 większych jajek. Przygotowanie: Oddzielam żółtka od białek. Mąki przesiewam przez sito. Białka ubijam na sztywno. Pod koniec ubijania powoli dodaję cukier, następnie stopniowo żółtka. Na koniec dodaję po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia (cały czas mieszam mikserem - na najmniejszych obrotach). Z papieru do pieczenia wycinam kółko średnicy tortownicy i układam na dnie (boków nie wykładam papierem i niczym nie smaruję, ponieważ nie pozwoli to dobrze wyrosnąć biszkoptowi). Wlewam masę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika (170 stopni) i piekę przez 30-40 minut do suchego patyczka. Wyjmuję biszkopt i zrzucam na ziemię z wysokości około 50 cm, aby nie opadł. Następnie z powrotem wkładam do piekarnika i zostawiam do jego ostudzenia (przy uchylonych drzwiczkach). Przed otwarciem tortownicy oddzielam boki biszkoptu nożem.
Komentarze