Śnieżne babeczki

5 (200 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszne kruche babeczki z bitą śmietaną, obsypane posypką cukrową i płatkami śniegu. Są proste do przygotowania a w dodatku ładnie się prezentuję.

Składniki:

  • Ciasto na babeczki:

    500 gram mąki pszennej

    0,5 kostki margaryny

    2 żółtka

    3/4 szklanki cukru

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    0,5 szklanki śmietany 18 %

    cukier waniliowy

    Masa śmietanowa:

    0,5 litra śmietany 30 %

    3 łyżki cukru pudru

    2 śmietan-fixy

    cukier waniliowy

    Dodatkowo:

    posypka cukrowa

    cukrowe płatki śniegu





Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Babeczki Babeczki

Śnieżne babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypujemy przesiana mąkę, dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto cienko wałkujemy, foremki wysmarowane tłuszczem wylepiamy ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10-15 minut, do uzyskania złotego koloru. Śmietanę ubijamy na sztywno , ucierając wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy oraz śmietan-fix. Masę przekładamy do worka cukierniczego, wypełniamy babeczki, posypujemy posypką cukrową i płatkami śniegu.

Porady

Babeczki dekorujemy przed samym podaniem,wtedy unikniemy rozpuszczenia się posypki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować