Snickers inaczej

0 (0 ocen)

  • 60 min

To ciasto jest wynikiem mojej nudy. Uwielbiam improwizować w kuchni.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jajek
    130g mąki tortowej
    180g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100g mielonych migdałów

    Masa:
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    ok 20 dag margaryny
    2 opakowania cukru waniliowego
    2 szklanki mleka w proszku

    Dodatkowo:
    masa kajmakowa
    poncz (herbata z cukrem i wódką lub poncz gotowy)
    Paczka niesolonych orzeszków ziemnych

Snickers inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy ze szczyptą soli, dodajmy żółtka i cukier. Ubijamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy z migdałami i dodajemy porcjami do ubitych białek, delikatnie mieszamy. Biszkopt piec w tortownicy o średnicy 25 cm ok 40 - 45 min w 160*C.
  • 2. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Margarynę utrzeć, porcjami dodawać mleko z cukrem i mleko w proszku.
  • 3. Przestudzony biszkopt przekroić na pół, naponczować, przełożyć masą. Masę kajmakową wylać na wierzch ciasta, posypać orzeszkami i wstawić do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy