Pyszne i szybkie ciasto bez pieczenia. Idealne dla miłośników batonów Snickers bo smakuje jak oryginał. Fantastyczne połączenie słono - słodkiego smaku. Warto skusić się i spróbować.
Snickers, ciasto jak baton. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Masa budyniowa : w 0,5 litra zimnego mleka rozmieszać budyń śmietankowy, szklankę mąki, cukier wanilinowy i żółtko. Drugą połowę mleka zagotować, na wrzące mleko wlać rozmieszane składniki i podgrzewając na gazie miksować,aby nie powstały grudki aż do zgęstnienia. Do gorącej masy wrzucić kostkę margaryny i całość ponownie zmiksować.
2.2. Na desce ułożyć warstwę 20 krakersów (prostokąt 4x5 krakersów), wylać na nie gorącą masę budyniową. Ułożyć na masie drugą warstwę krakersów, wyłożyć na nie masę krówkową i powkładać do niej orzeszki, przykryć kolejną warstwą krakersów.
3.Masa mleczna: 1/2 szklanki mleka zagotować z szklanką cukru i odstawić do wystygnięcia. Utrzeć masło, następnie dodawać do niego wystudzone mleko, a później mleko w proszku, nadal ucierać. Na końcu wlać cienkim strumieniem rozpuszczoną i schłodzoną płynną żelatynę, całość zmiksować.
4.Masę mleczną natychmiast wyłożyć na krakersy i przykryć ostatnią warstwą krakersów. Czekoladę pokruszyć i włożyć do metalowego garnuszka, umieścić go w większym wypełnionym gorąca wodą, gdy czekolada się rozpuści dodać 2 łyżki mleka i wymieszać. Ciasto polać czekoladą, można posypać je pokrojonymi orzeszkami.
Komentarze