Snickers, ciasto jak baton.

4.51 (156 ocen)

  • 30 min

Pyszne i szybkie ciasto bez pieczenia. Idealne dla miłośników batonów Snickers bo smakuje jak oryginał. Fantastyczne połączenie słono - słodkiego smaku. Warto skusić się i spróbować.

  • 30 min

Składniki:

  • Masa budyniowa:
    1 litr mleka
    1 budyń śmietankowy
    1 szklanka mąki pszennej
    1 żółtko
    1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
    250 g margaryny


    Masa mleczna:
    2 szklanki mleka w proszku
    1 szklanka cukru kryształu
    1/2 szklanki mleka
    200 g masła
    2 opakowania cukru wanilinowego
    2 łyżki żelatyny
    1/4 szklanki przegotowanej wody

    3 opakowania solonych krakersów (80 sztuk)
    puszka gotowej masy krówkowej
    300 g orzeszków arachidowych solonych
    1 czekolada mleczna
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.51 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Batony

Snickers, ciasto jak baton. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Masa budyniowa : w 0,5 litra zimnego mleka rozmieszać budyń śmietankowy, szklankę mąki, cukier wanilinowy i żółtko. Drugą połowę mleka zagotować, na wrzące mleko wlać rozmieszane składniki i podgrzewając na gazie miksować,aby nie powstały grudki aż do zgęstnienia. Do gorącej masy wrzucić kostkę margaryny i całość ponownie zmiksować.
  • 2. 2. Na desce ułożyć warstwę 20 krakersów (prostokąt 4x5 krakersów), wylać na nie gorącą masę budyniową. Ułożyć na masie drugą warstwę krakersów, wyłożyć na nie masę krówkową i powkładać do niej orzeszki, przykryć kolejną warstwą krakersów.
  • 3. Masa mleczna: 1/2 szklanki mleka zagotować z szklanką cukru i odstawić do wystygnięcia. Utrzeć masło, następnie dodawać do niego wystudzone mleko, a później mleko w proszku, nadal ucierać. Na końcu wlać cienkim strumieniem rozpuszczoną i schłodzoną płynną żelatynę, całość zmiksować.
  • 4. Masę mleczną natychmiast wyłożyć na krakersy i przykryć ostatnią warstwą krakersów. Czekoladę pokruszyć i włożyć do metalowego garnuszka, umieścić go w większym wypełnionym gorąca wodą, gdy czekolada się rozpuści dodać 2 łyżki mleka i wymieszać. Ciasto polać czekoladą, można posypać je pokrojonymi orzeszkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować