Wymarzone, weekendowe śniadanie, ale możecie je przygotować także w każdy inny dzień tygodnia, bo choć wygląda i smakuje bosko to jego przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 30 minut!
Składniki:
Składniki na 2 porcje:
SZPINAKOWE PANCAKES:
3 garście liści młodego szpinaku
5 łyżek gęstego jogurtu greckiego
100 ml mleka
2 jajka
1 i 1/2 filiżanki* mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
odrobina oleju do smażenia
Śniadaniowy torcik szpinakowo-pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do blendera wrzucić liście szpinaku, dodać jogurt i mleko, zmiksować. Masę połączyć z jajkami, mąką, proszkiem do pieczenia, wyciśniętymi ząbkami czosnku i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.
2.Na patelni wysmarowanej olejem smażyć placuszki o średnicy ok. 8 cm.
3.Pomidory pokroić w plastry.
Usmażone placuszki smarować serkiem i przekładać plastrami pomidorów, zużywając po 6 placuszków na 1 torcik.
Komentarze