Śniadaniowy torcik szpinakowo-pomidorowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wymarzone, weekendowe śniadanie, ale możecie je przygotować także w każdy inny dzień tygodnia, bo choć wygląda i smakuje bosko to jego przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 30 minut!

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:

    SZPINAKOWE PANCAKES:

    3 garście liści młodego szpinaku
    5 łyżek gęstego jogurtu greckiego
    100 ml mleka
    2 jajka
    1 i 1/2 filiżanki* mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka soku z cytryny
    sól, pieprz
    odrobina oleju do smażenia

    * filiżanka o pojemności 220 ml

    DODATKOWO:

    1 opakowanie (125g) kremowego serka pomidorowego
    4 pomidory

Śniadaniowy torcik szpinakowo-pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do blendera wrzucić liście szpinaku, dodać jogurt i mleko, zmiksować. Masę połączyć z jajkami, mąką, proszkiem do pieczenia, wyciśniętymi ząbkami czosnku i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.
  • 2. Na patelni wysmarowanej olejem smażyć placuszki o średnicy ok. 8 cm.
  • 3. Pomidory pokroić w plastry.
    Usmażone placuszki smarować serkiem i przekładać plastrami pomidorów, zużywając po 6 placuszków na 1 torcik.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2015

Komentarze

Podobne przepisy