ŚNIADANIOWY PLACEK FIGOWY Z TAPIOKI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zdrowe śniadanie na słodko - placek figowy z tapioki - bez jajek, mąki pszennej i dodatku cukru.

  • 1 godz. 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 szklanki tapioki
    1 i 1/2 szklanki mleka
    2 banany
    150 g suszonych fig
    1/2 szklanki maki owsianej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placek Desery Placki

Śniadaniowy placek figowy z tapioki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tapiokę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i przenosimy do garnka. Zalewamy mlekiem i odstawiamy na co najmniej 30 min. Następnie dodajemy sól i gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 min., cały czas mieszając, aż kulki tapioki staną się przezroczyste.
  • 2. Banany obieramy i kroimy w plasterki. Suszone figi zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na 20-30 min. Po tym czasie odcedzamy. Następnie figi razem z bananami blendujemy na gładkie puree, dodajemy do ugotowanej tapioki i dalej blendujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 3. Mąkę owsianą mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do uzyskanej masy. Dokładnie mieszamy i wykładamy na blaszkę (25 x 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 min. Studzimy. Podajemy z dżemem lub powidłami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Figi Mąka owsiana Tapioka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować