Śniadaniowy placek figowy z tapioki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tapiokę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i przenosimy do garnka. Zalewamy mlekiem i odstawiamy na co najmniej 30 min. Następnie dodajemy sól i gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 min., cały czas mieszając, aż kulki tapioki staną się przezroczyste.
2.Banany obieramy i kroimy w plasterki. Suszone figi zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na 20-30 min. Po tym czasie odcedzamy. Następnie figi razem z bananami blendujemy na gładkie puree, dodajemy do ugotowanej tapioki i dalej blendujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji.
3.Mąkę owsianą mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do uzyskanej masy. Dokładnie mieszamy i wykładamy na blaszkę (25 x 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 min. Studzimy. Podajemy z dżemem lub powidłami.
Komentarze