opakowanie gotowego ciasta francuskiego
10 dag sera żółtego
3 jajka
1 mała cebula
szczypiorek lub cebulka dymka
sól, pieprz
2 łyżki masła lub oliwy z oliwek
opcjonalnie: świeże warzywa do podania - sałata, pomidor, ogórek
Śniadaniowe rogaliki z jajecznicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Główkę cebuli drobno siekamy i szklimy na oliwie (lub maśle). Jajka dokładnie myjemy, wbijamy do miski, roztrzepujemy i smażymy z nich jajecznicę na wcześniej podpieczonej cebulce. Solimy i pieprzymy do smaku.
2.Żółty ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Szczypiorek (lub dymkę) drobno siekamy, mieszamy z 3/4 ilości sera i ostudzoną jajecznicą. Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na 6 kwadratów, a te następnie na 12 trójkątów. Farsz z jajecznicy nakładamy na kawałki ciasta i zawijamy w rogaliki (zwijamy w stronę czubka trójkąta). Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy resztą startego żółtego sera.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-20 min.
Komentarze