Śniadaniowe rogaliki z jajecznicą

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszny sposób na niecodzienne śniadanie.

  • 15 min

Składniki:

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
    10 dag sera żółtego
    3 jajka
    1 mała cebula
    szczypiorek lub cebulka dymka
    sól, pieprz
    2 łyżki masła lub oliwy z oliwek
    opcjonalnie: świeże warzywa do podania - sałata, pomidor, ogórek

Śniadaniowe rogaliki z jajecznicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Główkę cebuli drobno siekamy i szklimy na oliwie (lub maśle). Jajka dokładnie myjemy, wbijamy do miski, roztrzepujemy i smażymy z nich jajecznicę na wcześniej podpieczonej cebulce. Solimy i pieprzymy do smaku.
  • 2. Żółty ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Szczypiorek (lub dymkę) drobno siekamy, mieszamy z 3/4 ilości sera i ostudzoną jajecznicą. Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na 6 kwadratów, a te następnie na 12 trójkątów. Farsz z jajecznicy nakładamy na kawałki ciasta i zawijamy w rogaliki (zwijamy w stronę czubka trójkąta). Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy resztą startego żółtego sera.

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-20 min.

Porady

Jajecznica powinna mieć dość zwartą konsystencję.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy