Śniadaniowe rogaliki mleczno-maślane

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Nikogo nie trzeba przekonywać, że kupne pieczywo do pięt nie dorasta temu zrobionemu samodzielnie. Te rogaliki idealnie nadają się na śniadanie: pod chrupiącą, rumianą skórką kryje się delikatne, mięciutkie, pachnące mlekiem i wanilią wnętrze... czego chcieć więcej? ;) Z podanych proporcji wyszło mi 8 sporych rogalików.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 600-620g mąki pszennej niskiego typu
    - 250ml mleka 3,2%
    - 3 jajka
    - 2-3 łyżki cukru
    - 1 łyżeczka cukru waniliowego
    - 70g masła (porządnego masła, z zawartością tłuszczu powyżej 82%, z margaryną nie wyjdzie żadna rewelacja)
    - 15g drożdży
    - sezam/mak do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rogal Rogale Rogaliki

Śniadaniowe rogaliki mleczno-maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy i studzimy.
    Drożdże zasypujemy łyżką cukru i rozcieramy, aż staną się płynne. Dodajemy łyżkę mąki i 2 łyżki ciepłego mleka, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce do napęcznienia.
    Do mleka wsypujemy łyżeczkę cukru waniliowego i podgrzewamy aż osiągnie przyjemnie ciepłą temperaturę.
  • 2. Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy 1-2 łyżki cukru, dodajemy podrośnięte drożdże, roztopione i ostudzone masło (kilka łyżek zostawiamy na później) oraz mleko (koniecznie ciepłe). Wbijamy w to dwa jajka, jedno zostawiamy na później. Wstępnie mieszamy łyżką i przekładamy na posypaną mąką stolnicę. Takie ciasto wyrabiamy około 10minut, jak przeciętne ciasto drożdżowe. I nikt nie wmówi we mnie, że gniecenie ciasta przez 10minut przekracza jego możliwości :)
    Po tym czasie wkładamy ciasto z powrotem do miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu, aż (najlepiej) dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
  • 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół i każdą połowę wałkujemy w kształt koła. Grubość naszego placka powinna wynosić około 0,5cm.Dzielimy na trójkąty, tak jak pizzę. Trójkąty delikatnie smarujemy resztą masła, przez co później rogaliki nie będą się nam ''rozjeżdżały''.
    Zwijamy w kształt rogalików od podstawy naszych trójkątów i lekko zaginamy brzegi.
    Układamy na blasze w pewnej odległości od siebie i zostawiamy do wyrośnięcia na 40-50minut.
  • 4. Po upływie tego czasu rozbijamy jajko i mieszamy je z łyżką mleka. Jajeczno-mlecznym smarowidłem pokrywamy podrośnięte rogaliki i posypujemy je sezamem lub makiem (spokojnie można zlecić to dziecku, będzie wniebowzięte :)). Piekarnik rozgrzewamy do 180stopni i pieczemy rogaliki 15minut, aż ładnie się zrumienią.
    Świetnie smakują na ciepło ze szklanką mleka oraz na zimno, z czym tam chcemy, dżemem, masłem, wędliną... :))
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować