Śniadaniowe "owoce morza"

  • wyświetlono: 306 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Propozycja śniadania lub przekąski na wesoło, nie tylko dla dzieci :). To także wspaniała propozycja dla osób, które nie potrafią przekonać się do prawdziwych owoców morza.Wesoły i pyszny krab, smakowite ośmiorniczki i pełnowartościowe "wodorosty" zachwycą wszystkich!

37024725_1785356834834917_5630499621642960896_n
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

Na 2 porcje:
Krab :
- 1 kajzerka (najlepiej pełnoziarnista),
- 2 plasterki żółtego sera,
- 2 zielone oliwki z papryką,
- mały kawałek czerwonej papryki,
- 50 g chudego twarogu,
- 1 łyżka dobrego koncentratu pomidorowego,
- 3-4 połówki suszonych pomidorów z oliwy,
- sól, pieprz, oregano.

Ośmiorniczki:
- 2 małe, drobiowe kiełbaski lub parówki,
- 8 goździków,
- olej do smażenia.

Wodorosty:
- 2 łyżki rzeżuchy lub dowolnych kiełków,
- kilka listków natki pietruszki,
- garść endywii lub rukoli (może być miks),
- 1/2 dużej łodygi selera naciowego.

Sposób przygotowania przepisu:

Śniadaniowe "owoce morza"

  • 1. Krab: Zaczynamy od przygotowania pasty: twaróg miksujemy z drobno pokrojonymi, suszonymi pomidorami i koncentratem pomidorowym, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Jeżeli pasta jest zbyt sucha możemy dodać ok. łyżeczki oliwy z pomidorów.
    Oliwki osączamy, kroimy na plasterki (oczy kraba). Z papryki wycinamy cienki paseczek (usta kraba). Z żółtego sera wycinamy szczypce (ewentualnie z reszty sera możemy zrobić inne dekoracje, np. grzywkę kraba).
    Kajzerkę kroimy w poprzek, każdą połówkę smarujemy przygotowaną pastą, układamy oczy z oliwek i usta z papryki.
  • 2. Kiełbaski przecinamy na pół. Każdą połówkę nacinamy na osiem części (w ten sposób powstaną macki),
    Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy nacięte parówki i smażymy do momentu aż "macki" się wywiną. Osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Do każdej ośmiorniczki wbijamy po 2 goździki tworząc oczka.
  • 3. Seler naciowy, endywię, natkę pietruszkę i rzeżuchę/kiełki myjemy, dokładnie osuszamy. Seler naciowy kroimy na niezbyt grube plasterki (to będą muszelki). Na dole każdego talerza układamy zieleninę - rzeżuchę/kiełki, endywię (rukolę), natkę pietruszki i plasterki selera naciowego. Na "wodorostach" umieszczamy po 2 ośmiorniczki.
    Na środku każdego talerza kładziemy "kraba", obok niego dokładamy "szczypce" z żółtego sera.
    Od razu podajemy, najlepiej z świeżo wyciśniętym sokiem owocowym lub owocowo-warzywnym.
KH_02-2014

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakilatowarzywaoliwkiSałatkaser żółtytwarógparówkiśniadaniedla dzieciziołakajzerkaśniadanie dla dziecikiełkikiełbaskizdrowe śniadaniedrugie śniadaniekolorowe śniadaniedzień dzieckakolorowa kuchniapasta z suszonych pomidorówpotrawy dla dziecikuchnia z pomysłemwesołe śniadanieposiłek dla dziecigotowanie z pomysłempasta z pomidorów

Komentarze

Podobne przepisy

Śniadaniowa rolada

Dodane przez: Magda_Z

Śniadaniowa rolada

Przepyszna rolada z jajkiem na...

rolada śniadaniowa

Dodane przez: karolinajedynak24

ROLADA ŚNIADANIOWA

rolada z jajek i dodatków idealnie...

bagietka śniadaniowa

Dodane przez: tatalia

bagietka śniadaniowa

idealne danie na śniadanie lub...

Sandwich

Dodane przez: paulisia_elk

Sandwich śniadaniowy

Typowa kanapka zza oceanu , bekon,...

Twarożek śniadaniowy

Dodane przez: bogusia82

Twarożek śniadaniowy

Dla mnie śniadanie musi być smaczne...

śniadaniowe serca

Dodane przez: karolinajedynak24

ŚNIADANIOWE SERCA

Zwykła parówka i jajko na walentynkowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE