REKLAMA

Śniadaniowe "owoce morza"

wyświetlono: 375 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Propozycja śniadania lub przekąski na wesoło, nie tylko dla dzieci :). To także wspaniała propozycja dla osób, które nie potrafią przekonać się do prawdziwych owoców morza.Wesoły i pyszny krab, smakowite ośmiorniczki i pełnowartościowe "wodorosty" zachwycą wszystkich!

opublikowany: 27.02.2014
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Na 2 porcje:
    Krab :
    - 1 kajzerka (najlepiej pełnoziarnista),
    - 2 plasterki żółtego sera,
    - 2 zielone oliwki z papryką,
    - mały kawałek czerwonej papryki,
    - 50 g chudego twarogu,
    - 1 łyżka dobrego koncentratu pomidorowego,
    - 3-4 połówki suszonych pomidorów z oliwy,
    - sól, pieprz, oregano.

    Ośmiorniczki:
    - 2 małe, drobiowe kiełbaski lub parówki,
    - 8 goździków,
    - olej do smażenia.

    Wodorosty:
    - 2 łyżki rzeżuchy lub dowolnych kiełków,
    - kilka listków natki pietruszki,
    - garść endywii lub rukoli (może być miks),
    - 1/2 dużej łodygi selera naciowego.
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Jak zrobić Śniadaniowe "owoce morza"?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krab: Zaczynamy od przygotowania pasty: twaróg miksujemy z drobno pokrojonymi, suszonymi pomidorami i koncentratem pomidorowym, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Jeżeli pasta jest zbyt sucha możemy dodać ok. łyżeczki oliwy z pomidorów.
    Oliwki osączamy, kroimy na plasterki (oczy kraba). Z papryki wycinamy cienki paseczek (usta kraba). Z żółtego sera wycinamy szczypce (ewentualnie z reszty sera możemy zrobić inne dekoracje, np. grzywkę kraba).
    Kajzerkę kroimy w poprzek, każdą połówkę smarujemy przygotowaną pastą, układamy oczy z oliwek i usta z papryki.
  • 2. Kiełbaski przecinamy na pół. Każdą połówkę nacinamy na osiem części (w ten sposób powstaną macki),
    Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy nacięte parówki i smażymy do momentu aż "macki" się wywiną. Osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Do każdej ośmiorniczki wbijamy po 2 goździki tworząc oczka.
  • 3. Seler naciowy, endywię, natkę pietruszkę i rzeżuchę/kiełki myjemy, dokładnie osuszamy. Seler naciowy kroimy na niezbyt grube plasterki (to będą muszelki). Na dole każdego talerza układamy zieleninę - rzeżuchę/kiełki, endywię (rukolę), natkę pietruszki i plasterki selera naciowego. Na "wodorostach" umieszczamy po 2 ośmiorniczki.
    Na środku każdego talerza kładziemy "kraba", obok niego dokładamy "szczypce" z żółtego sera.
    Od razu podajemy, najlepiej z świeżo wyciśniętym sokiem owocowym lub owocowo-warzywnym.

Notka redakcyjna

KH_02-2014
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: IZABELA SUCHOCKA IZABELA SUCHOCKA

OWOCE MORZA PO CHIŃSKU

BARDZO ORYGINALNE I SMACZNE DANIE WYMYŚLONE PRZEZE MNIE.

kategoria: Przystawki opublikowany: 09.03.2014 | wyświetlono: 2311 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: joanna1974 IMG_9922

owoce morza w sosie śmietanowym

szybkie danie na obiad

kategoria: Dania główne opublikowany: 18.01.2015 | wyświetlono: 7005 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Babcia Tereska Babcia Tereska

TORT Z PRALINKAMI "OWOCE MORZA"

Tort z biszkoptem, dwoma kremami. Tort udekorowany czekoladowymi "owocami morza".

kategoria: Ciasta torty opublikowany: 06.01.2019 | wyświetlono: 706 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE