Śniadaniowe "owoce morza"

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 25 min
  • Dla 2 osób

Propozycja śniadania lub przekąski na wesoło, nie tylko dla dzieci :). To także wspaniała propozycja dla osób, które nie potrafią przekonać się do prawdziwych owoców morza.Wesoły i pyszny krab, smakowite ośmiorniczki i pełnowartościowe "wodorosty" zachwycą wszystkich!

  • 25 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • Na 2 porcje:
    Krab :
    - 1 kajzerka (najlepiej pełnoziarnista),
    - 2 plasterki żółtego sera,
    - 2 zielone oliwki z papryką,
    - mały kawałek czerwonej papryki,
    - 50 g chudego twarogu,
    - 1 łyżka dobrego koncentratu pomidorowego,
    - 3-4 połówki suszonych pomidorów z oliwy,
    - sól, pieprz, oregano.

    Ośmiorniczki:
    - 2 małe, drobiowe kiełbaski lub parówki,
    - 8 goździków,
    - olej do smażenia.

    Wodorosty:
    - 2 łyżki rzeżuchy lub dowolnych kiełków,
    - kilka listków natki pietruszki,
    - garść endywii lub rukoli (może być miks),
    - 1/2 dużej łodygi selera naciowego.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasty Przekąski

Śniadaniowe "owoce morza" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krab: Zaczynamy od przygotowania pasty: twaróg miksujemy z drobno pokrojonymi, suszonymi pomidorami i koncentratem pomidorowym, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Jeżeli pasta jest zbyt sucha możemy dodać ok. łyżeczki oliwy z pomidorów.
    Oliwki osączamy, kroimy na plasterki (oczy kraba). Z papryki wycinamy cienki paseczek (usta kraba). Z żółtego sera wycinamy szczypce (ewentualnie z reszty sera możemy zrobić inne dekoracje, np. grzywkę kraba).
    Kajzerkę kroimy w poprzek, każdą połówkę smarujemy przygotowaną pastą, układamy oczy z oliwek i usta z papryki.
  • 2. Kiełbaski przecinamy na pół. Każdą połówkę nacinamy na osiem części (w ten sposób powstaną macki),
    Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy nacięte parówki i smażymy do momentu aż "macki" się wywiną. Osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Do każdej ośmiorniczki wbijamy po 2 goździki tworząc oczka.
  • 3. Seler naciowy, endywię, natkę pietruszkę i rzeżuchę/kiełki myjemy, dokładnie osuszamy. Seler naciowy kroimy na niezbyt grube plasterki (to będą muszelki). Na dole każdego talerza układamy zieleninę - rzeżuchę/kiełki, endywię (rukolę), natkę pietruszki i plasterki selera naciowego. Na "wodorostach" umieszczamy po 2 ośmiorniczki.
    Na środku każdego talerza kładziemy "kraba", obok niego dokładamy "szczypce" z żółtego sera.
    Od razu podajemy, najlepiej z świeżo wyciśniętym sokiem owocowym lub owocowo-warzywnym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować