Śniadaniowe mini muffinki jajeczne z cukinią, szynką i żółtym serem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Muffinki są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. W zasadzie możecie je nadziać Waszymi ulubionymi składnikami, ale z pewnością ładnie podane zyskają na atrakcyjności.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 10 małych babeczek)
    3 jajka
    1/4 łyżeczki curry
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    100g szynki
    100g cukinii
    50g żółtego sera
    Ponadto:
    masło/olej do wysmarowania formy

Śniadaniowe mini muffinki jajeczne z cukinią, szynką i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę z cukinią (młodą ze skórką, starszą obrać) pokroić w małą kostkę, a ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Formę do muffinek wysmarować masłem/olejem (silikonowych foremek nie należy natłuszczać) i w około 10 wgłębień kolejno umieścić po odrobinie szynki, cukinii oraz startego sera.
    Białka należy ubić na sztywną pianę i stopniowo połączyć z żółtkami.
    Masę doprawić do smaku i następnie zalać nią wcześniej przygotowane składniki.
    Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec do 20 minut w 190 stopniach.
    (Posiadam piekarnik gazowy.)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy