Muffinki są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. W zasadzie możecie je nadziać Waszymi ulubionymi składnikami, ale z pewnością ładnie podane zyskają na atrakcyjności.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
(około 10 małych babeczek)
3 jajka
1/4 łyżeczki curry
sól, pieprz
Dodatkowo:
100g szynki
100g cukinii
50g żółtego sera
Ponadto:
masło/olej do wysmarowania formy
Śniadaniowe mini muffinki jajeczne z cukinią, szynką i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę z cukinią (młodą ze skórką, starszą obrać) pokroić w małą kostkę, a ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Formę do muffinek wysmarować masłem/olejem (silikonowych foremek nie należy natłuszczać) i w około 10 wgłębień kolejno umieścić po odrobinie szynki, cukinii oraz startego sera.
Białka należy ubić na sztywną pianę i stopniowo połączyć z żółtkami.
Masę doprawić do smaku i następnie zalać nią wcześniej przygotowane składniki.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec do 20 minut w 190 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy.)
Komentarze