ŚNIADANIOWE KRUCHE MUFFINY OWSIANE

0 (0 ocen)

Jeżeli znudzi nam się zwykła owsianka dla odmiany można zrobić właśnie takie kruche, ale mięciutkie babeczki. Po pierwsze są zdrowe, a po drugie można do nich użyć naszych ulubionych dodatków, może być to dżem, masło orzechowe, czekoladowe lub owoce.

Składniki:

  • Na 8 małych muffinek:

    mąka z płatków owsianych 160 gram
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    cukier brązowy 2 łyżki
    olej z pestek winogron 1/2 filiżanki
    jaja 3 szt.
    rodzynki 1 garść ( ok. 20 gram )
    jogurt naturalny 1 filiżanka
    rum 1 kieliszek
    mąka kukurydziana 1 łyżka

Śniadaniowe kruche muffiny owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier dalej miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, żółtkami, jogurtem i olejem. Wymieszać. Stopniowo dodawać ubite białka delikatnie mieszając.
  • 2. Rodzynki namoczyć w rumie i odstawić na 15 minut. Następnie oprószyć je mąką kukurydzianą. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Przelać do foremek wyłożonych papilotkami .
  • 3. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Wstawić muffiny i piec ok. 15-20 minut do suchego patyczka.

Porady

Aby muffinki wyrosły równe najlepiej nałożyć ciasto gałkownicą do lodów. Aby uzyskać mąkę owsianą należy zmielić płatki np. młynkiem do kawy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy