Śniadaniowe eklerki z serkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

pomysł na śniadanie z puszystymi eklerkami zamiast bułek

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • eklerki:
    125 g masła
    1 szkl. wody
    1 szkl. mąki
    5 jajka
    wypełnienie:
    250 g serka kremowego
    3 łyżki śmietany 18%
    5-6 plastrów szynki
    garść posiekanego szczypiorku
    sól i pieprz do smaku

Śniadaniowe eklerki z serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. eklerki:
    Masło podgrzewamy z wodą. Dosypujemy mąkę i mieszamy do momentu,aż ciasto będzie zwarte i zacznie odklejać się od ścianek naczynia. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Ostudzone ciasto miksujemy dodając po jednym jajku do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy w nim eklery przez 30 minut. Studzimy przez kolejne 10 przy otwartym piekarniku.

    wypełnienie:
    Śmietankowy, kremowy serek łączymy ze śmietaną oraz pokrojona drobno szynką i szczypiorkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Eklerki przekrajamy na pół, napełniamy masa z serka i szynki. Można dodać pomidorki koktajlowe.
    Podajemy na śniadanie.

Komentarze

Podobne przepisy