Śniadaniowe ciasto drożdżowe z masą pierniczkową

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Pyszne i bardzo puszyste ciasto drożdżowe, Idealnie nadaje się na drugie śniadanie czy podwieczorek.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Składniki : ( blacha 24 cm x 24 cm )

    2 szklanki mąki,
    2 płaskie łyżeczki drożdży instant,
    120ml ciepłego mleka,
    100g stopionego masła,
    1/2 szklanki cukru,
    1 opakowanie pierniczków w czekoladzie ( u mnie ok 80g )
    3 łyżki powideł śliwkowych,
    rum lub inny alkohol ( ewentualnie ).

    Składniki kruszonka :


    4 łyżeczki masła,
    2 łyżki cukru pudru,
    2 łyżki mąki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pierniczki

Śniadaniowe ciasto drożdżowe z masą pierniczkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śniadaniowe ciasto drożdżowe  z masą pierniczkową 1. Przygotowanie :

    Do miski wlej mleko. Wsyp drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Wymieszaj i odstaw na 10 minut. Do zaczynu wlej masło. Wsyp resztę cukru i mąkę. Mikserem zmiksuj całość. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj całość ściereczką.
  • 2. Do miski blendera przełóż pierniczki. Dodaj powidła. Zmiksuj. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodaj niewielką ilość rumu lub dowolnego alkoholu.
  • 3. Rozsmaruj masę za pomocą łyżeczki na cieście.
  • 4. przygotowanie kruszonki :

    Rozpuść masło. Dodaj mąkę i cukier puder. Uformuj kulę i pokrusz na okruszki.
  • 5. Ciasto posyp kruszonką. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Włóż ciasto i piecz przez 35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować