Śniadaniowe ciasto drożdżowe z masą pierniczkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie :
Do miski wlej mleko. Wsyp drożdże i 1 łyżeczkę cukru. Wymieszaj i odstaw na 10 minut. Do zaczynu wlej masło. Wsyp resztę cukru i mąkę. Mikserem zmiksuj całość. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj całość ściereczką.
2.Do miski blendera przełóż pierniczki. Dodaj powidła. Zmiksuj. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodaj niewielką ilość rumu lub dowolnego alkoholu.
3.Rozsmaruj masę za pomocą łyżeczki na cieście.
4.przygotowanie kruszonki :
Rozpuść masło. Dodaj mąkę i cukier puder. Uformuj kulę i pokrusz na okruszki.
5.Ciasto posyp kruszonką. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Włóż ciasto i piecz przez 35 minut.
Komentarze