Śniadaniowe bułki z mlekiem w proszku

5 (156 ocen)

  • 2 godz.

Są bardzo jasne w środku, delikatne w smaku, rzeczywiście tak jakby mleczne. Miąższ jest podobny do ciabatty, zdarzają się w nim całkiem spore dziurki :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    Zaczyn:
    30 g. świeżych drożdży
    1 łyżka mąki pszennej T 450
    1 łyżeczka cukru
    kilka łyżek ciepłej wody
    Ciasto:
    3,5 szklanki mąki pszennej T 450 + 0,5 szklanki + trochę do podsypania
    0,5 szklanki gładkiego mleka w proszku
    5 łyżek oleju
    1 pełna łyżeczka soli
    2 szklanki ciepłej wody
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Śniadaniowe bułki z mlekiem w proszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-12ol5jy 1. Przygotowanie:
    Pokruszone drożdże mieszam z cukrem, mąką i wodą na gęstą masę, przykrywam i odstawiam na 20 minut w ciepłe miejsce. Do dużej miski przesiewam 3,5 szklanki mąki, dodaję sól, olej i mleko w proszku, a potem wyrośnięty zaczyn. Dolewam wodę i mieszam ciasto dłonią, będzie się kleiło - i w tym momencie stopniowo dosypuję pozostałe pół szklanki mąki. Chodzi o to, by pomimo że ciasto się klei, jednak je przez kilka minut wyrobić. Te pół szklanki mąki dodane na końcu to ułatwi. Ciasto odstawiam pod przykryciem - na 40-50 minut, powinno solidnie wyrosnąć. Zagniatam je szybko (znów troszkę mąki do podsypania), i formuję prostokąt grubości 2-3 cm. Nożem do pizzy dzielę prostokąt na kwadraty, przekładam je na blachę wyłożoną papierem. Piekę w 220 stopniach C. ok 25 minut - sprawdzajcie sami stopień wypieczenia, gdy się postuka w spód bułki, powinna wydać głuchy odgłos. Wtedy jest upieczona.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować