Śniadaniowe bułki

0 (0 ocen)

Pachnące drożdżami i puszyste

Składniki:

  • (na 5 sztuk)

    25 g drożdży
    1 1/2 mąki
    Ok 1/2 szklanki ciepłej wody
    Szczypta soli
    1/4 szklanki mleka
    Łyżka cukru
    Łyżka mąki

Śniadaniowe bułki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy. Dodajemy drożdże oraz po łyżce cukru i mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
    Do mąki dodajemy zaczyn, szczyptę soli oraz stopniowo wodę. Zagniatamy na elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na godzinę.
  • 2. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy na 5 części i formujemy kulki.
    Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 20 minut do zarumienienia.

Porady

Aby bułki były ładnie rumiane należy posmarować je przed pieczeniem roztrzepanym jajkiem z mlekiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy