Śniadaniowa sałatka z jajem

0 (0 ocen)

  • 10 min

Pyszne i zdrowe śniadanie.

  • 10 min

Składniki:

  • Mix sałat - garść
    Pomidor - 1/2 sztuki
    Kawałek ogórka
    Papryka czerwona - 1/4 sztuki
    Cebula (u mnie czerwona) - odrobina
    Jajo - sztuka
    Masło - 1/2 łyżeczki
    Bagietka pełnoziarnista - 1/4 sztuki
    Czosnek - ząbek
    Olej rzepakowy - łyżeczka
    Przyprawy: sól, pierz, zioła prowansalskie

Śniadaniowa sałatka z jajem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy, siekamy i rozkładamy na talerzu (sałatę oprószamy wcześniej solą i ugniatamy ręką).
    Do oleju rzepakowego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła prowansalskie - mieszamy.
    Przygotowujemy grzanki czosnkowe: bagietkę kroimy, każdą grzankę polewamy olejem z czosnkiem i pieczemy w piekarniku w temp. 180˚C przez ok. 8 minut.
    W tym czasie przygotowujemy jajo sadzone na parze (jajo można również posadzić na patelni teflonowej lub ceramicznej bez dodatku tłuszczu): talerzyk smarujemy odrobiną masła - wybijamy na niego jajo. Talerzyk kładziemy na garnku z wrzącą wodą i przykrywamy pokrywką - gotujemy do czasu aż białko się zetnie a żółtko będzie jeszcze płynne. Po tym czasie jajo zdejmujemy ostrożnie z talerzyka za pomocą łopatki - kładziemy na przygotowanej wcześniej surówce.
    Całość oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z grzankami czosnkowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy