Śniadaniowa sałatka z jajem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa myjemy, siekamy i rozkładamy na talerzu (sałatę oprószamy wcześniej solą i ugniatamy ręką).
Do oleju rzepakowego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła prowansalskie - mieszamy.
Przygotowujemy grzanki czosnkowe: bagietkę kroimy, każdą grzankę polewamy olejem z czosnkiem i pieczemy w piekarniku w temp. 180˚C przez ok. 8 minut.
W tym czasie przygotowujemy jajo sadzone na parze (jajo można również posadzić na patelni teflonowej lub ceramicznej bez dodatku tłuszczu): talerzyk smarujemy odrobiną masła - wybijamy na niego jajo. Talerzyk kładziemy na garnku z wrzącą wodą i przykrywamy pokrywką - gotujemy do czasu aż białko się zetnie a żółtko będzie jeszcze płynne. Po tym czasie jajo zdejmujemy ostrożnie z talerzyka za pomocą łopatki - kładziemy na przygotowanej wcześniej surówce.
Całość oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z grzankami czosnkowymi.
Komentarze