Śniadaniowa kolorowa sałatka z chrupiącymi płatkami

4.48 (147 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kolorowa sałatka, która w mgnieniu oka znika z talerzy podczas śniadania. Chrupiące płatki kukurydziane, świeże brokuły, pachnący koperek, delikatna szynka i warzywa polane aromatycznym sosem tworzą przepyszną harmonię smaków. Taka sałatka to świetny pomysł na pełnowartościowe śniadanie, które dostarczy nam niezbędnej energii i pozwoli z werwą rozpocząć dzień.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g brokuł
    4 jajka
    1 puszka kukurydzy konserwowej
    300g szynki konserwowej
    1 pęczek koperku
    1 czerwona papryka
    40g płatków kukurydzianych klasycznych
    sól
    cukier

    Sos:
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżki majonezu
    3 ząbki czosnku
    1 ząbek czosnku
    sól
    świeżo zmielony pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (147 ocen)

Śniadaniowa kolorowa sałatka z chrupiącymi płatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł umyć, podzielić na małe różyczki i ugotować al dente we wrzątku z dodatkiem szczypty soli i cukru, a następnie odcedzić i ostudzić.
  • 2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
  • 3. Szynkę i czerwoną paprykę pokroić w drobną kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy, a koperek drobno posiekać.
  • 4. Sos:
    Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
  • 5. W kielichu układać sałatkę warstwowo: różyczki brokułu, jajka, czerwona papryka, połowa sosu, posiekany koperek, szynka, kukurydza, pozostała ilość sosu i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzchu posypać płatkami kukurydzianymi i wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować