Jeśli jeszcze tego lata nie wybraliście się na piknik to czym prędzej pakujcie kosz piknikowy, termos i w drogę... nad morze, nad jezioro, do parku, gdziekolwiek Was nogi poniosą.
Śniadanie na świeżym powietrzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.KROK 1: BUŁECZKI
W misce należy wymieszać suche składniki: oba rodzaje mąki, ziarna. W szklance wody rozpuścić drożdże, sól, cukier i olej. Dokładnie wymieszać. Do miski z mąką należy dodać rozczyn z drożdży i jeśli się zdecydujecie podsmażone pozostałe składniki: cebulka, papryka, wędlina. Z przygotowanego ciasta należy uformować bułki - starcza na około 8 do 10 sztuk. Uformowane bułki należy odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia.
Temperatura i czas pieczenia:
20 minut w temperaturze 180oC. Na ostatnie pięć minut możecie włączyć termoobieg. Bułecki będą miały wtedy bardziej chrupiącą skórkę.
2.KROK 2: SAŁATKA
Kaszę kuk-kus wsyp do miski i zalej gorącym bulionem warzywnym (może być z kostki) - dokładnie wymieszaj i przykryj. Od czasu do czasu wymieszaj kaszę by dobrze wymieszać ją z bulionem. Groszek mrożony zalej gorącą wodą i zagotuj do miękkości, przecedź przez sitko i ostudź. Gdy kaszka napęcznieje i ostygnie dodaj do niej groszek, kukurydzę, rozdrobnionego tuńczyka i przyprawy oraz majonez. Dokładnie wymieszaj i napełnij nimi miseczki.
Komentarze