Śniadanie maturzysty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułki przekroić na pół, posmarować masłem. Jedną bułkę posmarować miodem i posypać sezamem, migdałami lub posiekanymi orzechami. Drugą bułkę posmarować grubo serkiem. Można ją obłożyć owocami, ewentualnie owoce zjeść oddzielnie. Kakao rozrobić w 1/4 szklanki mleka. Reszte mleka zagotować, dodać rozrobione wcześniej kakao i ponownie zagotować.
2.Razowe pieczywo dostarcza węglowodanów złożonych, które będą stopniowo uwalniać energię oraz błonnik. Także witaminy, głównie z grupy B a także sole mineralne. Miód dostarcza głównie łatwoprzyswajalnych cukrów oraz w ilościach śladowych innych składników. Produkty mleczne zawieraja wapń, fosfor, potas, magnez, cynk, witaminy A,D,E,B2,B12. Także łatwoprzyswajalne białko i tłuszcz, także węglowodany. Orzechy, migdały i sezam dostarczaja soli mineralnych (w tym wapń, magnez,potas,fosfor,cynk), witamin m.in. E i z grupy B oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kakao dostarcza magnezu. Owoce mają za zadanie uzupełnić całośc o witaminy, w tym wit.C, sa też źródłem łatwoprzyswajalnego cukru i błonnika (oraz innych składników, w zależnosci od gatunku). Całość może się wydawać niektórym zbyt kaloryczna, ale w sytuacji stresu i duzego wysiłku (jakim jest też egzamin maturalny) organizm potrzebuje wiecej paliwa oraz witamin i minerałów. Ten zestaw mogą też stosować osoby które potrzebują solidnej dawki enerii przed wysiłkiem fizycznym np. wycieczką w góry. Wymieniłam tylko główne składniki zawarte w tych pokarmach. Poza nimi zawierają one także inne występujące w mniejszych ilościach.
Komentarze