Latem koktajle i smoothies są obowiązkowym punktem letniego jadłospisu. Doskonale gaszą pragnienie i sycą tworząc lekki i smaczny posiłek. Smoothie przygotowany z mrożonych owoców świetnie orzeźwia i chłodzi w upalne dni.
Smoothie ananas-mango-banan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ananasa obieramy: odcinamy pióropusz a następnie pionowo paski skóry oraz spód. Kroimy w plastry a te w mniejszą kostkę wycinając środek. Mango i banana obieramy. I kroimy w kostkę. Owoce można umieścić w pojemniczku i zamrozić pprzez kilka godzin – wtedy smoothie będzie naprawdę orzeźwiające i zimne.
Wszystkie owoce umieszczamy w misie blendera i miksujemy na gładko z kefirem. Jeśli nie mroziliśmy wcześniej owoców możemy dodać pokruszony lód i ponownie zmiksować.
Ewentualnie możemy dosłodzić do smaku ale nie trzeba bo zarówno ananas jak i banan dają słodycz. Serwujemy od razu po przyrządzeniu.
Komentarze