Śmietanowy torcik z wiśniami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiśnie wydrylować. Margarynę utrzeć z cukrem na gładki krem. Kolejno wbijać jajka, cały czas ucierając. Dodać kremówkę oraz skórkę cytrynową, Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczypta soli, dodać do masy. Tortownicę 26 cm posmarować margaryną, posypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto, ostrożnie wygładzić. Wiśnie posypać 1 łyżką mąki,rozłożyć na cieście. Posypać kruszonką. Kruszonkę robię na oko , trochę mąki, wiórki kokosowe, margaryna, cukier puder. Torcik wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. i piec ok. 45 min. Wyjąć ciasto ostudzić. Gorzką czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Polewą udekorować wierzch ciasta.
Komentarze