Śmietanowy torcik z mango i chrupiącymi pistacjami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Torcik z puszystą masą śmietanową, orzeźwiającym mango, słodką konfiturą z moreli oraz chrupiącymi, przełamującymi słodkość pistacjami to znakomity deser do małej czarnej z najbliższymi.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt :
    2 jajka
    100g cukru
    50g mąki pszennej
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka masła
    szczypta soli
    olej do wysmarowania formy

    Masa śmietanowa:
    500ml śmietany 36%
    250g mascarpone
    70g cukru pudru

    Pozostałe składniki:
    380g konfitury z moreli
    2 łyżki likieru morelowego
    2 dojrzałe mango
    4 łyżki posiekanej pistacji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Śmietanowy torcik z mango i chrupiącymi pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i masło. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 24cm, wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Następnie pozostawić do wystudzenia.
  • 2. Masa śmietanowa:
    Śmietanę wraz z mascarpone ubić na sztywno, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać.
  • 3. Konfiturę z moreli podgrzać w rondelku, dodać likier i wymieszać. Mango obrać ze skóry i pokroić po długości w paski.
  • 4. Składanie ciasta:
    Biszkopt przełożyć do formy, posmarować konfiturą morelową, wyłożyć masę śmietanową, ułożyć mango, posypać pistacjami i wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować