Torcik z puszystą masą śmietanową, orzeźwiającym mango, słodką konfiturą z moreli oraz chrupiącymi, przełamującymi słodkość pistacjami to znakomity deser do małej czarnej z najbliższymi.
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Biszkopt :
2 jajka
100g cukru
50g mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka masła
szczypta soli
olej do wysmarowania formy
Masa śmietanowa:
500ml śmietany 36%
250g mascarpone
70g cukru pudru
Pozostałe składniki:
380g konfitury z moreli
2 łyżki likieru morelowego
2 dojrzałe mango
4 łyżki posiekanej pistacji
Śmietanowy torcik z mango i chrupiącymi pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i masło. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 24cm, wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Następnie pozostawić do wystudzenia.
2.Masa śmietanowa:
Śmietanę wraz z mascarpone ubić na sztywno, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać.
3.Konfiturę z moreli podgrzać w rondelku, dodać likier i wymieszać. Mango obrać ze skóry i pokroić po długości w paski.
4.Składanie ciasta:
Biszkopt przełożyć do formy, posmarować konfiturą morelową, wyłożyć masę śmietanową, ułożyć mango, posypać pistacjami i wstawić do lodówki.
Komentarze