Śmietanowy sos kurkowo koperkowy

5 (7 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 4 osób

Taki sos w sezonie grzybowym jest niezastąpiony dla smakoszy grzybów, pasuje do wszystkiego, ziemniaków, klusek wszelakich, kaszy, ryżu a nawet pysznie smakuje jako nadzienie do naleśników czy okrasa do placków ziemniaczanych, polecam :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 300 g świeżych kurek
    1 cebula
    250 ml śmietany 30%
    2łyżki masła
    2 łyżki posiekanego koperku
    sól, pieprz mielony do smaku
Wystaw ocenę:

5 (7 ocen)

Zobacz również:

Sos grzybowy

Śmietanowy sos kurkowo koperkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurki oczyścić, opłukać, pokroić na małe kawałki. Cebulę zeszklić na maśle pod koniec posolić, dodać do tego kurki, dodać masło i dusić ok. 25 minut podlewając sukcesywnie śmietanką, aż do jej skończenia.
    Dodać koperek, pieprz, ew. jeszcze sól i wymieszać, posypać wierzch jeszcze koperkiem i drobno posiekanymi pistacjami (nie jest to konieczne )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować