ŚMIETANOWY GULASZ Z KARKÓWKI Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I ZIOŁAMI

4.5 (141 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Nietypowy sposób na karkówkę - w połączeniu ze śmietanowym sosem i fasolką smakuje obłędnie!

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 400 g. karkówki wieprzowej
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    dwie garście żółtej fasolki szparagowej
    3 łyżki oleju
    świeże liście lubczyku
    ok. 2 łyżek posiekanej natki pietruszki i koperku
    1 łyżka śmietany do zup i sosów (18%)
    1 łyżeczka musztardy sarepskiej
    pl. 1,5 łyżki mąki pszennej
    woda do podlewania w trakcie duszenia
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Śmietanowy gulasz z karkówki z fasolką szparagową i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroję w cienkie plastry, oprószam solą, pieprzem i mąką, kroję na małe kawałki. Podsmażam je do lekkiego zrumienienia na rozgrzanym oleju, po czym dorzucam na patelnię pokrojoną w kostkę cebulę. Przykrywam i smażę do zeszklenia cebuli. Przygotowaną fasolkę (obcięte końcówki; obrana z twardych części jeśli to konieczne) dzielę na kawałki ok. 3 cm., dorzucam na patelnię razem z posiekanym czosnkiem, i smażę 5 minut pod przykryciem. Następnie dodaję gałązki lubczyku (wyjmę je na koniec), i podlewając po trosze wodą duszę wszystko ok. 25-30 minut, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Śmietanę mieszam z musztardą i łyżeczką mąki, dodaję do mięsa (powinno być w nim trochę sosu z duszenia), ewentualnie rozrzedzam wodą. Dodaję zioła, doprawiam solą i pieprzem, jeszcze chwilę razem duszę. Podaję z ziemniakami z wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa Karkówka Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

4.48 (163 ocen)

Gulasz z fasolką szparagową

To może cię zainteresować