Nietypowy sposób na karkówkę - w połączeniu ze śmietanowym sosem i fasolką smakuje obłędnie!
60 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
ok. 400 g. karkówki wieprzowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
dwie garście żółtej fasolki szparagowej
3 łyżki oleju
świeże liście lubczyku
ok. 2 łyżek posiekanej natki pietruszki i koperku
1 łyżka śmietany do zup i sosów (18%)
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
pl. 1,5 łyżki mąki pszennej
woda do podlewania w trakcie duszenia
Śmietanowy gulasz z karkówki z fasolką szparagową i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroję w cienkie plastry, oprószam solą, pieprzem i mąką, kroję na małe kawałki. Podsmażam je do lekkiego zrumienienia na rozgrzanym oleju, po czym dorzucam na patelnię pokrojoną w kostkę cebulę. Przykrywam i smażę do zeszklenia cebuli. Przygotowaną fasolkę (obcięte końcówki; obrana z twardych części jeśli to konieczne) dzielę na kawałki ok. 3 cm., dorzucam na patelnię razem z posiekanym czosnkiem, i smażę 5 minut pod przykryciem. Następnie dodaję gałązki lubczyku (wyjmę je na koniec), i podlewając po trosze wodą duszę wszystko ok. 25-30 minut, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Śmietanę mieszam z musztardą i łyżeczką mąki, dodaję do mięsa (powinno być w nim trochę sosu z duszenia), ewentualnie rozrzedzam wodą. Dodaję zioła, doprawiam solą i pieprzem, jeszcze chwilę razem duszę. Podaję z ziemniakami z wody.
Komentarze