Śmietanowo truskawkowy przekładaniec na herbatnikach

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Kolejna moja propozycja na pyszne ciasto bez pieczenia. Rewelacyjne połączenie kakaowych herbatników z przepyszną pianką śmietanowo-truskawkową, truskawkami w galaretce i masą na bazie waniliowego serka. Smaki idealnie się ze sobą komponując i uzupełniają wzajemnie. Idealne na każda okazję. Zawsze smakuje wyśmienicie. Idealne do kawy :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki: blacha ok. 20cm x20 cm
    pianka śmietanowo-truskawkowa:
    • 200 ml śmietany 36 %,
    • 200 g truskawek,
    • 1 galaretka truskawkowa,
    • ok. 100 ml gorącej wody,
    • 2 łyżeczki żelatyny,
    truskawki w galaretce:
    • ok. 200g truskawek,
    • 1 galaretka truskawkowa,
    • 300 ml wrzątku,
    masa serowa:
    • 300g serka homogenizowanego waniliowego,
    • 2 łyżeczki żelatyny,
    • 50 ml wrzątku,
    oraz:
    • herbatniki kakaowe,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Śmietanowo truskawkowy przekładaniec na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dnie tortownicy układamy połowę ciastek.
    pianka śmietanowo-truskawkowa:
    Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Truskawki miksujemy i łączymy z galaretką ( można razem zmiksować).
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy aż będzie sztywna. Gdy śmietana będzie już ubita wlewamy pomału strumyczkiem galaretkę cały czas ubijając. Masa będzie lejąca więc najlepiej odstawić ją do lodówki aż zacznie tężeć. Gotową wylewamy na herbatniki. Odstawiamy do stężenia.
    truskawki w galaretce:
    Galaretkę dokładnie rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostudzenia.
    Truskawki kroimy w plasterki i wykładamy na piankę, zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy do całkowitego stężenia. Na wierzchu układamy drugą warstwę herbatników.
    masa serowa:
    Żelatynę dokładnie rozpuszczamy we wrzątku i studzimy. Przestudzona żelatynę miksujemy w serkiem i wylewamy na herbatniki. Odstawiamy do całkowitego stężenia, najlepiej na noc. Smacznego!

Porady

Najlepiej zrobić go dzień wcześniej, aby herbatniki zmiękły od mas.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować