Śmietanowo - owocowy tunel na zimno

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób

Smaczny, śmietankowy deser na zimno, bogaty w owoce sezonowe z herbatnikowo-maślanym spodem. Szybko znika z talerzyków.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • kruchy spód: 120g masła
    200 g herbatników kakaowych
    600 ml śmietanki 30 proc.
    250 g mascarpone
    3 łyżki żelatyny
    3-4 łyżki cukru pudru
    500g dowolnych owoców (u mnie truskawki, maliny, czereśnie i czarna porzeczka)
    polewa: 50 g mlecznej czekolady
    łyżka masła
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Śmietanowo - owocowy tunel na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimną kremówkę ubij, pod koniec dodając cukier puder i mascarpone. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody i zostaw do napęcznienia. Następnie lekko podgrzej, ostudź i połącz z masą śmietanową.
  • 2. Owoce umyj, czereśnie pozbaw pestek. Osobno zmiksuj połowę truskawek i porzeczek. Masę śmietanową podziel na trzy równe części. Jedną połącz ze zmiksowanymi truskawkami, drugą z porzeczkami, a trzecią pozostaw białą. Wszystkie masy wymieszaj z połową pozostałych owoców.
  • 3. Podłużną, półokrągłą formę (o dł.38 cm) wyłóż folią spożywczą. Na dnie rozsmaruj białą masę. Wstaw na chwilę do lodówki, aby masa lekko zastygła. Następnie wyłóż masę truskawkową i ponownie wstaw do lodówki. Na końcu wyłóż masę porzeczkową i wstaw do lodówki do stężenia.
  • 4. Kruchy spód: masło rozpuść i ostudź. Herbatniki zmiel lub pokrusz na piasek i połącz z wystudzonym, roztopionym masłem. Kruszonkę rozłóż na wierzchu deseru, wyrównaj, lekko dociśnij i przykryj folią. Wstaw w chłodne miejsce na min.3-4 godz.(a najlepiej na całą noc). Po tym czasie zdejmij folię i wyłóż deser do góry dnem. Gotowy deser polej czekoladą roztopioną z masłem i mlekiem i udekoruj pozostałymi owocami. Podawaj pokrojone w plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować