Śmietanowo - owocowy tunel na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zimną kremówkę ubij, pod koniec dodając cukier puder i mascarpone. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody i zostaw do napęcznienia. Następnie lekko podgrzej, ostudź i połącz z masą śmietanową.
2.Owoce umyj, czereśnie pozbaw pestek. Osobno zmiksuj połowę truskawek i porzeczek. Masę śmietanową podziel na trzy równe części. Jedną połącz ze zmiksowanymi truskawkami, drugą z porzeczkami, a trzecią pozostaw białą. Wszystkie masy wymieszaj z połową pozostałych owoców.
3.Podłużną, półokrągłą formę (o dł.38 cm) wyłóż folią spożywczą. Na dnie rozsmaruj białą masę. Wstaw na chwilę do lodówki, aby masa lekko zastygła. Następnie wyłóż masę truskawkową i ponownie wstaw do lodówki. Na końcu wyłóż masę porzeczkową i wstaw do lodówki do stężenia.
4.Kruchy spód: masło rozpuść i ostudź. Herbatniki zmiel lub pokrusz na piasek i połącz z wystudzonym, roztopionym masłem. Kruszonkę rozłóż na wierzchu deseru, wyrównaj, lekko dociśnij i przykryj folią. Wstaw w chłodne miejsce na min.3-4 godz.(a najlepiej na całą noc). Po tym czasie zdejmij folię i wyłóż deser do góry dnem. Gotowy deser polej czekoladą roztopioną z masłem i mlekiem i udekoruj pozostałymi owocami. Podawaj pokrojone w plastry.
Komentarze