Śmietanowo - galaretkowy amoniaczek

0 (0 ocen)

Idealne ciasto na upalne dni :-)

Składniki:

  • Ciasto:
    1 margaryna
    45 dag mąki pszennej
    1 łyżka stołowa amoniaku
    1 szklanka cukru pudru
    ½ szklanki kwaśnej śmietany
    6 jajek (oddzielić białka od żółtek)
    ½ szklanki cukru

    Masa:
    1 l kwaśnej śmietany 18%
    1 szklanka cukru
    4 łyżki żelatyny
    ½ szklanki gorącej wody
    2-3 galaretki o rożnych kolorach (użyłam pomarańczowej i agrestowej)

Śmietanowo - galaretkowy amoniaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po jednym żółtku. Utrzeć na puszystą masę i dodać przesianą mąkę razem z amoniakiem na przemian ze śmietaną. Ubić pianę z białek z pół szklanki cukru. Gotową ubitą na sztywno pianę dodać do ciasta wszystko dobrze wymieszać. Blachę (25/35 cm.) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na cztery części, wyłożyć do blachy wyrównać i piec każdy placek w temp 200*C około 10-15 minut na złoty kolor.

  • 2. Masa:
    Śmietanę ubić z cukrem tak aby cukier się rozpuścił. Rozpuścić 4 łyżki żelatyny w pół szklanki gorącej wody. Dodać ciepłą do śmietany.
    Stężałe galaretki pokroić w kostkę dodać do śmietany przekładać placki. Trochę masy odłożyć i posmarować wierzch ciasta, posypać kolorową posypką.

Porady

Ciasto należy szybko przekładać, bo masa szybko tężeje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy