Ciasto:
1 margaryna
45 dag mąki pszennej
1 łyżka stołowa amoniaku
1 szklanka cukru pudru
½ szklanki kwaśnej śmietany
6 jajek (oddzielić białka od żółtek)
½ szklanki cukru
Masa:
1 l kwaśnej śmietany 18%
1 szklanka cukru
4 łyżki żelatyny
½ szklanki gorącej wody
2-3 galaretki o rożnych kolorach (użyłam pomarańczowej i agrestowej)
Śmietanowo - galaretkowy amoniaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po jednym żółtku. Utrzeć na puszystą masę i dodać przesianą mąkę razem z amoniakiem na przemian ze śmietaną. Ubić pianę z białek z pół szklanki cukru. Gotową ubitą na sztywno pianę dodać do ciasta wszystko dobrze wymieszać. Blachę (25/35 cm.) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na cztery części, wyłożyć do blachy wyrównać i piec każdy placek w temp 200*C około 10-15 minut na złoty kolor.
2.Masa:
Śmietanę ubić z cukrem tak aby cukier się rozpuścił. Rozpuścić 4 łyżki żelatyny w pół szklanki gorącej wody. Dodać ciepłą do śmietany.
Stężałe galaretki pokroić w kostkę dodać do śmietany przekładać placki. Trochę masy odłożyć i posmarować wierzch ciasta, posypać kolorową posypką.
Porady
Ciasto należy szybko przekładać, bo masa szybko tężeje.
Komentarze