Śmietanowo - czosnkowy kurczak z kokardkami w towarzystwie szpinaku

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Soczyste, miękkie kawałki kurczaka marynowane w tymianku, podane
z pełnoziarnistym makaronem, pieczarkami, czerwoną papryką i świeżym szpinakiem, a do tego sos z czosnkowym akcentem i chrupiący wędzony boczek to świetny pomysł na aromatyczny, pełnowartościowy obiad.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 300g fileta z kurczaka
    oliwa z oliwek
    1 spora garść świeżego tymianku
    sól
    świeżo zmielony pieprz
    200g śmietany 30%
    4 ząbki czosnku
    4 plastry wędzonego boczku
    300g pieczarek
    1 czerwona papryka
    150 świeżego szpinaku
    150g pełnoziarnistego makaronu kokardki
    50g żółtego sera
    4 łyżki białego półwytrawnego wina
    masło
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Śmietanowo - czosnkowy kurczak z kokardkami w towarzystwie szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śmietanowo - czosnkowy kurczak z kokardkami w towarzystwie szpinaku 1. Fileta z kurczaka, umyć, wysuszyć, pokroić w na mniejsze kawałki lekko na skos. Następnie przełożyć do naczynia, dodać oliwę z oliwek, posiekany świeży tymianek, oprószyć solą, świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie wymieszać. Odstawić na około 60minut, a po tym czasie usmażyć na oliwie.
  • Śmietanowo - czosnkowy kurczak z kokardkami w towarzystwie szpinaku 2. Pieczarki oczyścić, dokładnie umyć, pokroić w plasterki i usmażyć na maśle z dodatkiem soli oraz pieprzu okresowo mieszając.
  • Śmietanowo - czosnkowy kurczak z kokardkami w towarzystwie szpinaku 3. Paprykę pokroić w ukośne paseczki, szpinak umyć i osuszyć, a ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  • 4. Makaron ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku.
  • Śmietanowo - czosnkowy kurczak z kokardkami w towarzystwie szpinaku 5. Wędzone plastry boczku ułożyć na zimnej patelni bez dodatku tłuszczu, usmażyć na każdej stronie aż się zrumieni, przełożyć na papier, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i pokroić w paseczki.
  • Śmietanowo - czosnkowy kurczak z kokardkami w towarzystwie szpinaku 6. W rondelku zagotować śmietanę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Śmietanowo - czosnkowy kurczak z kokardkami w towarzystwie szpinaku 7. Do głębokiej patelni przełożyć podsmażone pieczarki, pokrojoną paprykę, dodać niewielką ilość oliwy z oliwek, całość smażyć 2 minuty,
    a następnie wlać wino i całość dusić około 2-3 minuty. Po tym czasie dodać liście szpinaku, dodać szczyptę soli i smażyć cały czas mieszając do momentu aż szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość. Następnie dodać kawałki kurczaka, wlać śmietanę z czosnkiem, całość dokładnie wymieszać i wszystko gotować okresowo mieszając aż do zredukowania sosu. Na koniec dodać ugotowany makaron i całość dokładnie wymieszać.
  • Śmietanowo - czosnkowy kurczak z kokardkami w towarzystwie szpinaku 8. Wyłożyć na talerze, posypać paseczkami boczku i startym żółtym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować