Ciasto śmietanowiec z toffi

4.5 (162 ocen)

  • 60 min

Cała rodzina uwielbia to ciasto. Jest na kaźde święta.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto: 5 jaj, 7 łyźek mąki, 3/4 szkl.cukru, 1 łyźeczka proszku do pieczenia, szczypta soli . Masa śmietanowa: 0, 5l śmietany 30%, 2 śmietan-fiksy, kostka twarogu mielonego, galaretka cytrynowa, 2 łyźki cukru pudru, masa krówkowa, orzechy do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto śmietanowiec z toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: ubijamy pianę z białek z dodatkiem soli, pod koniec ubijania wsypać cukier, dodać źółtka, wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Wlać na blachę ( 40×20cm).piec ok 30 min w temp, 180'. Wystudzone ciasto przekroić na 3 części. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śm.-fixem. Dodajemy kostkę twarogu i rozpuszczoną w 1 szkl. Wody tęźejącą galaretkę. Przekładamy ciasto 2 warstwami masy. Wierzch smarujemy masą krówkową, posypujemy orzechami.

Porady

Ciasto moźna nasączyc ponczem zrobionym z herbaty z dodatkiem cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować