Ciasto śmietanowe z musem arbuzowym i herbatnikami

4.5 (148 ocen)

  • 50 min

Ciasto ucieszy podniebienie nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Warto je przygotować.

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka,
    1/2 szklanki cukru,
    1 szklanka mąki,
    4 łyżki oleju,
    1/2 łyżki octu,
    1/2 łyżki proszku do pieczenia,
    Mus arbuzowy:
    1 kg miąższu z arbuza,
    2 opakowania galaretki truskawkowej,
    Masa śmietanowa:
    500 ml śmietany 30%;
    2 opakowania galaretki cytrynowej,
    Dodatkowo:
    20 sztuk herbatników.
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto śmietanowe z musem arbuzowym i herbatnikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Nadal ubijając dodajemy kolejno żółtka, cukier, mąkę, olej, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Mus arbuzowy: z arbuza usuwamy pestki. Owoc miksujemy blenderem na gładki mus. Mus przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy galaretki, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Gęsty mus wykładamy na ciasto. Wyrównujemy.
  • 3. Masa śmietanowa: Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 400 ml wrzątku. Odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy tężejącą galaretkę i razem ubijamy. Masę wykładamy na ciasto, wyrównujemy.
  • 4. Na wierzchu ciasta układamy herbatniki. Ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować