Ciasto śmietanowe z musem arbuzowym i herbatnikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Nadal ubijając dodajemy kolejno żółtka, cukier, mąkę, olej, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Mus arbuzowy: z arbuza usuwamy pestki. Owoc miksujemy blenderem na gładki mus. Mus przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy galaretki, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Gęsty mus wykładamy na ciasto. Wyrównujemy.
3.Masa śmietanowa: Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 400 ml wrzątku. Odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy tężejącą galaretkę i razem ubijamy. Masę wykładamy na ciasto, wyrównujemy.
4.Na wierzchu ciasta układamy herbatniki. Ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Komentarze