Śmietanowiec z galaretką i malinami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Lekki i owocowy torcik z najlepszymi życzeniami dla redakcji PP z okazji 5 urodzinek! :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • - 2 szklanki mleka

    - 2 śmietany 18 % po 200 g

    - 5 dag żelatyny (2 opakowania)

    - 1 szkl cukru

    - 3 galaretki owocowe

    - owoce (u mnie ok. 0.5 kg malin)

Śmietanowiec z galaretką i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śmietanowiec z galaretką i malinami 1. Gotujemy mleko a następnie wsypujemy do niego cukier i żelatynę, wszystko razem dokładnie mieszamy a następnie studzimy. Galaretki rozpuszczamy i studzimy. Do dużej opłukanej zimną wodą misy wlewamy trochę galaretki i odstawiamy do tężenia galaretki. Następnie na stężoną galaretkę wykładamy owoce i zalewamy resztą galaretki. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Do chłodnego mleka, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy, można pomóc sobie mikserem ;) Mleko ze śmietaną i żelatynami wylewamy na zastygniętą galaretkę i odstawiamy znów do lodówki do zastygnięcia. Ciasto wyjmujemy z miski wcześniej zanurzając ją na dosłownie na chwilkę w gorącej wodzie.

Porady

Maliny można zastąpić innymi owocami, pięknie się prezentują brzoskwinie z syropu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy