Śmietanowiec z frużeliną wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na spód śmietanowca wymieszać robotem tylko do połączenia się składników.
Ciasto zawinąć w folię i na pół godziny schować do lodówki.Blaszkę o wymiarach 30x30 wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto cienko rozwałkować i przełożyć na papier, piec 15 minut w 180 stopniach.
2.Śmietanę mocno schłodzoną ubić na sztywno z cukrem i sokiem z cytryny,
żelatynę do masy śmietanowej namoczyć ,rozpuszczoną wlewać cienkim strumieniem do ubitej śmietany ,schłodzić.
3.Frużelinę podgrzać w garnuszku na bardzo małym ogniu nie dopuszczając do przypalenia ,dosypać galaretkę ,doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia,schłodzić.
4.Na ciasto kruche przełożyć schłodzoną frużelinę , wstawić do lodówki aby stężała ,następnie masę śmietanową ,wyrównać ,posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi.Ponownie schłodzić przynajmniej 2 godziny.
Komentarze