Śmietanowiec z frużeliną wiśniową

0 (0 ocen)

  • 60 min

wspaniałe ciasto kruche warstwa kwaśnej frużeliny wiśniowej i słodka masa śmietankowa .Polecam :)

  • 60 min

Składniki:


  • spód śmietanowca :

    mąka 1,5 szklanki

    żółtko 2 sztuki

    cukier puder 2 łyżki

    masło 100 gram

    masa:

    śmietana 1 litr

    żelatyna 4 łyżeczki

    cukier puder 3 łyżki

    sok z jednej cytryny

    dodatkowo :

    uprażone wiórki kokosowe

    frużelina wiśniowa 1 litr plus galaretka wiśniowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Śmietanowiec z frużeliną wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na spód śmietanowca wymieszać robotem tylko do połączenia się składników.
    Ciasto zawinąć w folię i na pół godziny schować do lodówki.Blaszkę o wymiarach 30x30 wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto cienko rozwałkować i przełożyć na papier, piec 15 minut w 180 stopniach.
  • 2. Śmietanę mocno schłodzoną ubić na sztywno z cukrem i sokiem z cytryny,
    żelatynę do masy śmietanowej namoczyć ,rozpuszczoną wlewać cienkim strumieniem do ubitej śmietany ,schłodzić.
  • 3. Frużelinę podgrzać w garnuszku na bardzo małym ogniu nie dopuszczając do przypalenia ,dosypać galaretkę ,doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia,schłodzić.
  • 4. Na ciasto kruche przełożyć schłodzoną frużelinę , wstawić do lodówki aby stężała ,następnie masę śmietanową ,wyrównać ,posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi.Ponownie schłodzić przynajmniej 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana Wiórki kokosowe Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować