Śmietanowiec z czekoladą

5 (163 ocen)

  • 55 min

Ciasto jest naprawdę pyszne i smakuje całej mojej rodzinie

  • 55 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jaj
    1 szkl cukru
    1 szkl mąki
    1 łyżka octu
    3 łyżki oleju
    1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Masa 1:
    1 budyń waniliowy
    ½ l mleka
    Tabliczka mlecznej czekolady
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
    20 dkg masła
    6 -8 łyżek cukru

    Masa 2:
    Śmietana 30%
    2 śmietany fiksy
    2 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śmietanowiec z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, ocet i olej lekko wymieszać następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i wymieszać. Wylać na formę do pieczenia i upiec. Po przestudzeniu przekrawamy na pół.
  • 2. Masa 1: Z ½ litra mleka odlać ½ szkl resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka dać budyń waniliowy i dobrze wymieszać wlać na gotujące mleko. Ugotować budyń i ostudzić. Połączyć z masłem.

    Mleczną czekoladę rozpuszczamy w łyżce mleka na parze i dodajemy do masy.

    Gorzką czekoladę kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach i też wsypujemy do budyniu.
  • 3. Schłodzoną śmietanę30 % ubijamy następnie dodajemy cukier puder i śmietany
  • 4. Przełożenie:
    Połowa biszkoptu- masa czekoladowa- druga połowa biszkoptu- masa śmietanowa

Porady

Wierzch można posypać startą czekoladą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować