Śmietanowiec z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, ocet i olej lekko wymieszać następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i wymieszać. Wylać na formę do pieczenia i upiec. Po przestudzeniu przekrawamy na pół.
2.Masa 1: Z ½ litra mleka odlać ½ szkl resztę zagotować z cukrem. Do odlanego mleka dać budyń waniliowy i dobrze wymieszać wlać na gotujące mleko. Ugotować budyń i ostudzić. Połączyć z masłem.
Mleczną czekoladę rozpuszczamy w łyżce mleka na parze i dodajemy do masy.
Gorzką czekoladę kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach i też wsypujemy do budyniu.
3.Schłodzoną śmietanę30 % ubijamy następnie dodajemy cukier puder i śmietany
4.Przełożenie:
Połowa biszkoptu- masa czekoladowa- druga połowa biszkoptu- masa śmietanowa
Komentarze